Lars-Kristian (28) kjøpte sin første Gråtass for konfirmasjonspengene – i dag har han eget museum

NYTT MUSEUM: Den gamle låven på Bratvedt er blitt museum, her har Lars-Kristian Kjølberg klart å samle 30 ulike typer av traktorene til Massey-Ferguson.

NYTT MUSEUM: Den gamle låven på Bratvedt er blitt museum, her har Lars-Kristian Kjølberg klart å samle 30 ulike typer av traktorene til Massey-Ferguson.

Artikkelen er over 2 år gammel

Lars-Kristian Kjølberg var ikke helt som andre tenåringer. Han brukte alle konfirmasjonspengene, og litt til, på en veterantraktor.

DEL

TRØGSTAD: Nå har den etter hvert 28 år gamle trøgstingen en samling av 30 traktorer av typen Ferguson – kanskje bedre kjent under kjælenavnet Gråtass – på låven.

I tillegg har Lars-Kristian også greid å få tak i mer enn 30 spesialredskaper og ulikt tilbehør til traktorene som mange mente det var umulig å få tak i.

– Det er en utfordring for meg at alle er forskjellige. Jeg samler ikke for å få så og så mange, sier den nyslåtte museumsdirektøren.

Det er det siste året at samlingen har tatt mer form. Den gamle låven på hjemgården Bratvedt, hvor det etter hvert var blitt for tungvint å få fôr ut og inn med traktor, er blitt erstattet. Lars-Kristians bror Tore-Martin, som har overtatt, har fått bygd seg stålhall der det er plass til både halm, traktorer og redskap.

– Da kunne jeg flytte inn på låven, og slik fikk jeg vist fram det jeg har samlet på en bedre måte, sier Lars-Kristian.

(Saken fortsetter under bildet)

Lars-Kristian Kjølberg har fått tak i flere trekk til traktorer, som var til salg på 50-tallet.

Lars-Kristian Kjølberg har fått tak i flere trekk til traktorer, som var til salg på 50-tallet.

Husleien betales i arbeidsinnsats.

– Dette er en familiebedrift, og alle hjelper til med det som trengs, sier Lars-Kristian.

Han og samboeren Linda Karlsen (31) har så langt jobber utenom landbruket, men Linda har en liten saueflokk i gamlefjøset.

– Vi håper etter hvert at vi kan kjøpe oss en gård så nært som mulig, sier de to.

Men Ferguson-samlingen kommer mest sannsynlig til å bli stående på Bratvedt.

– Her er det god plass til samlingen og den står i et opprinnelig miljø hvor traktorene er blitt brukt, sier han.

Oppover langs låvegangen står de, Gråtasser i mange varianter. Det er ikke småtterier Lars-Kristian har fått tak i på de 14 årene han har hatt denne hobbyen.

(Saken fortsetter under bildet)

SJELDEN: En Gråtass av vingårdsmodell ble det ikke solgt mange av i Norge.

SJELDEN: En Gråtass av vingårdsmodell ble det ikke solgt mange av i Norge.

Så snart gavene fra konfirmasjonen var i boks gikk ferden til Havnås handel, hvor Jan Sollie hadde en Gråtass stående utenfor.

– Jeg tror pappa hadde snakket med ham om å få kjøpe den, sier Lars-Kristian.

Ferden hjemover måtte besørges av hans eldre bror, selv var konfirmanten for ung til å kjøre traktor. Men han satte i gang med øvelseskjøring inne på gårdsveiene, og slik ble han kjent med naboen Harald Løvstad (75).

– Han har lært meg å skru og mekke, han har lært meg masse om traktorer. En litt morsom ting er at jeg er kompis med barnebarnet hans også, han har mye moro av at jeg henger med bestefaren hans, smiler Lars-Kristian.

Som sagt er det Ferguson-traktorer av forskjellige typer som er spennende for Lars-Kristian. Han snuser rundt på facebook og veteranforum i Sverige, Danmark og England.

Sitat

Blant de mer sjeldne traktorene han har er en Gråtass som er spesielt utviklet til å kjøre mellom vinranker.

– Jeg kaller den bare vingårdsmodellen.

Den ble det neppe solgt mange av i Norge, men i Sverige var det en å finne.

– Det viste seg at den svenske kirken i Umeå hadde en til salgs. De hadde brukt den til å kjøre mellom gravene med.

– Er dette en dyr hobby?

– I Skandinavia er det en ganske billig hobby i forhold til Tyskland. Her kan få en traktor til 4-5.000 kroner sammenlignet med 20-30.000 i Tyskland, sier Lars-Kristian og peker på at verdien jo stiger når du pusser traktoren opp.

Noen ganger kan man også være så heldig å få utstyr gratis.

– For eksempel fikk jeg et trekk til traktoren, som det var mulig å få kjøpt på 50-tallet. Bonden hadde det bare hengende og hadde ikke bruk for det. Men jeg vet at slike trekk også er blitt solgt for flere tusen.

Generelt har man et sterkt forhold til traktortypen Massey-Ferguson på Bratvedt. Her på gården har det faktisk aldri rullet traktorhjul fra en annen fabrikk.

– Oldefaren min fikk en Gråtass av broren sin i Spydeberg tidlig på 50-tallet, da broren kjøpte seg ny.

Lars-Kristians bestefar Jens sto for gårdens første traktorinnkjøp. Han kjøpte en av de siste Gråtassene som ble produsert, en såkalt Gullfisk, før de røde Massey-Ferguson kom i 1957.

(Saken fortsetter under bildet)

Gårdens første: Lars-Kristian, hans samboer Linda Karlsen og valpen Bolt foran den første traktoren som ble kjøpt på Bratvedt.

Gårdens første: Lars-Kristian, hans samboer Linda Karlsen og valpen Bolt foran den første traktoren som ble kjøpt på Bratvedt. Foto:

– For min far, som da var fire år, var det et sterkt barndomsminne å se den nye traktoren rulle inn på tunet.

Som ivrig traktorsamler har Lars-Kristian selvfølgelig fått med seg at en av de aller første Ferguson-traktorer som ble solgt i Norge havnet hos Jørgen Dahl på Hærland i 1938.

Det var oldefar til den Jørgen som driver gården i dag, og historien om traktorkjøpet er godt kjent i familien.

– Ja, Eik Maskin fraktet en traktor med toget til Mysen og videre til Hærland. Traktorens alle fordeler ble demonstrert, blant annet ble det pløyd. Så var hele følget inne og spiste middag. Selgeren var naturlig nok spent på hva min oldefar hadde bestemt seg for, ler Jørgen.

Det var da det kom fra den eldre Jørgen Dahl:

– Jeg hadde jo ikke invitert dere til Hærland hvis jeg ikke skulle ha traktor.

Dermed kom en av Norges første Ferguson Brown til Hærland.

– Det er et stort ønske å få en slik traktor i samlingen, sier Lars-Kristian, som så langt kun har deler av en slik på låven.

(Saken fortsetter under bildet)

Gråtasser klare til å vise seg fram på Åpen gård i Trøgstad.

Gråtasser klare til å vise seg fram på Åpen gård i Trøgstad. Foto:

– Er dette et museum som er åpent etter avtale?

– Ja, det blir nok for arbeidskrevende med faste åpningstider. Men jeg liker å vise fram samlingen min, og Gråtassen fenger et stort publikum fra 0–90. De eldre kjenner den som arbeidshesten fra sin egen barndom, og barna kjenner den som tegneseriefigur.

Jeg kommer gjerne og viser fram traktorer på arrangementer på bygdedager eller Åpen gård. Det er bare til å ta kontakt så skal vi se hva vi kan få til, sier Lars-Kristian Kjølberg.

 FAKTA

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken