Nedenfor plenen på Solstrand Terasse kan man høre musikk, barnelatter og intensiv kubb-spilling. Like nedenfor der igjen ligger Øymarksjøen, med medfølgende lyder av plasking og hopping. På Feriefabrikken Tantebo er det full aktivitet fra morgen til kveld.

– Til frokost i dag var det dørgende stille, ler Ida Elisabeth Hardal.

Hardal er en av de fire initiativtakerne sammen med Hilde Ringdal, Kristin Skjøtskift og Marit Skjøtskift. De fire møttes da de jobbet på et leirsted, og siden har de hatt en drøm om å starte sin egen leirskole.

– En kveld, midt i korona, snakka vi om det igjen. Da sa en av oss at nå har vi snakket om det så mye, at nå må det gjøres.

De lette etter et passende sted å ha leiren. Ingen av dem hadde hørt om Ørje før, men da de rullet inn på tunet en mørk novemberkveld slo én tanke dem:

– Her skal vi være.

(Saken fortsetter under bildet)


Denne uka var den tredje uka med leir på Solstrand.

– Det har gått bra, sier Kristin Skjøtskift.

– Dette er et perfekt sted, med masse plass, badevann og nærhet til mange turområder.

Også leirdeltakerne er fornøyde, og om de har en ting til felles er det at de liker å bade. Samtlige som ble spurt om hva deres favorittaktivitet på leir var svarte «å bade».

– Maten er også veldig god, sier Silje Hansen på elleve. Venninna Emma Dahle, også elleve, er enig:

– Kokken er kjempeflink!

Hardal var selv leideltager da hun var barn, og jobber nå som lærer. Hun mener at sommeren er best på leir, og at alle barn fortjener å oppleve sommerleir.

– Spesielt nå i koronatiden. I fjor sommer skjedde ingenting, da er det veldig stas for ungene å få en mulighet til å dra på ferie uten mamma og pappa der de får møte andre barn fra andre steder.

(Saken fortsetter under bildet)


Noen av leirdeltakerne er langveisfarende, fra Oslo og Bærum. Andre er lokale unger fra Ørje. Ludvig Lund Doknæs på elleve og Leo Sander på tolv er fra Oslo begge to.

– Ørje er mindre enn Oslo, bemerker Ludvig.

De er samstemt med øvrige leirdeltakere om at bading er best.

– Det er god temperatur på vannet, sier Leo.

Utover bading liker de å gå på turer, og setter pris på utsikten.

– Jeg liker å gå tur på Fortet, forteller Leo.

– Og det er veldig kult å se på vindmøllene! sier Ludvig.

Begge to er fornøyde med leiroppholdet.