Gå til sidens hovedinnhold

Familiefaren Kristian (34) jobbet dugnad for å få raskere nett – så kom belønningen

Kommunen går inn med dobbel styrke for å få bygd ut fibernett til alle innbyggerne i Marker. Kristian Fog (34) og kona Bente (33) fikk erfare at det lønte seg å bidra selv.

For abonnenter

Det tjuvstartet litt med påskegleden for firebarnsfamilien på Gjølsjøødegården ved Ørje. Onsdag monterte nemlig Halden-firmaet GP Dataservice det nye, superraske fiberbredbåndet hos Kristian og Bente Fog. Dermed kunne de praktisk talt gni seg i hendene over å ha fått et nett som hele familien kan ha glede av – samtidig.

Også foreldrene hans og naboen Odd Nordby-Skaug (36) får nyte godt av det nye nettet.

– Det føles virkelig bra. Jeg trenger et godt bredbånd. Dårlig linje betyr at jeg får gjort en dårligere jobb, sier Kristian Fog. Han jobber med økonomi hos Nav Indre Østfold og er avhengig av å være på nett også hjemmefra. Så er det ungene som skal gjøre lekser og være mye på nett.

LES OGSÅ: Vil ha bredbånd til alle innbyggerne lynraskt: – Må føle at de får igjen noe for eiendomsskatten

Det gamle nettet, en kobberlinje fra Telenor, har ikke vært så mye å skryte av, synes han.

– Det fungerer normalt på en god dag, hvis jeg er alene på hjemmekontor. Når ungene slår på dataen, er det stopp, slår familiefaren fast.

Odd Nordby-Skaug er enig i at nettet ikke har vært all verden. Også han jobber hos Nav og er på hjemmekontor.

– Det er helt nødvendig med skikkelig nett. Vi har klart oss, men jeg er veldig fornøyd med det tilbudet vi har fått fra GP Dataservice. Det er bra at kommunen også vil satse på dette, sier Nordby-Skaug.

(Saken fortsetter under bildet)

Gikk i bresjen

Den nye netthverdagen er en annen verden. Og at fiberutbyggingen er kommet i mål skal de tre involverte husstandene selv ha en del av æren for. Det lille nabolaget har gått sammen om en dugnad, trukket fiberkabel fra Sletta og gravd på egen eiendom.

– Jeg ble spurt om å være med og hjelpe til litt sjøl. Det har klaffet bra. Det er bare fint å kunne være litt pådriver for å bygge ut fiber i kommunen. Fiber er viktig, det gjør Marker mer attraktiv å bo i, sier Kristian Fog, som har gått i bresjen for å få bygd ut nettet i området.

– Hva har det kostet å få lagt inn nytt nett?

– Det har kostet litt svette, ler 34-åringen.

– Bortsett fra det må vi ut med normal påkoblingsavgift på 5.000 kroner. Utstyret har vi fått dekket av GP Dataservice, sier Kristian Fog, som benytter anledningen til å skryte både av Halden-firmaet og Marker kommune.

(Saken fortsetter under bildet)

Vil opprette grendelag

Nabolagsdugnaden på Gjølsjøødegården gir et signal som kommunen er opptatt av å få ut til markingene. En grendelagsmodell er måten å lande fiberutbyggingen på fortest mulig, mener Dan-Ove Moberget, som orienterte politikerne i kommunestyremøtet på Teams i forrige uke.

Kommunalsjef Vidar Østenby var inne på at kommunen kan kartlegge behovet og hjelpe til med å opprette grendelag eller nabolag, og at man ønsker en stillingsressurs for å få til dette.

– Innenfor rammen som ligger der nå, skal vi komme ganske langt på ganske kort tid, sa Østenby. Han tror man kan få gjennomført utbyggingen raskere på denne måten, uten å vente på Nkom-midler.

LES OGSÅ: Nå har hele grenda superraskt bredbånd: – Trodde ikke vi skulle få det før om ti år

Tar et magadrag

Det var nettopp kommunens bidrag som var oppe til debatt i kommunestyret. Opprinnelig var det foreslått å bevilge 2 millioner kroner, men det syntes Marker Høyre var for pinglete – og høynet med 2 millioner. Forslaget fikk god mottakelse hos de andre partiene, noe som munnet ut i et enstemmig vedtak:

«Det bevilges 4 millioner kroner til en mer effektiv utbygging av fibernett i Marker kommune. Det forutsettes at formannskapet blir løpende orientert om status i utbyggingen av fibernettet. Kommunens andel er å betrakte som et anleggsbidrag og må derfor dekkes over driftsbudsjettet. Beløpet dekkes av disposisjonsfond.»

Under behandlingen fikk Marker Senterparti med et tillegg som også ble enstemmig vedtatt:

«Kommunen skal bidra med tilretteleggingen av utbyggingen i større grad i nabolag/grendelagene, slik at samtlige innbyggere i kommunen gis en reell mulighet til å koble seg på stamnettet til en fornuftig pris i løpet av de nærmeste årene.»

– Nå tar vi et ordentlig magadrag og får lagt ut fiber i kommunen. Stamnettet må legges slik at det er mulig for alle å koble seg på uten at det blir for dyrt, sa Ole Petter Aarnæs (Sp).

Kommentarer til denne saken