Vi er på Medbørød, dypt inne i skogene nesten på grensa mellom Rokke og Asak. Nordre Torpedal, for å være enda mer presis – og fra søstrene Marthe og Mari Lie får vi vite at Lie-familien mentalt føler seg som torpedøler.
Fører livsverket videre
Det er Marthe (45) som i dag har Medbørød som hjem. Her, på gården med historie tilbake til 1600-tallet og som pappa Terje og mamma Sidsel kjøpte fra bryggerieier Abel tidlig på 90-tallet, bor hun med mannen Magnus og parets tre barn.
Til daglig er hun konsernsjef i Are Treindustrier.
Søsteren Mari Lie (43), som bor på Asakåsen med mannen Petter og to barn, er leder for HR.
– Om jeg er stolt? Det er hyggelig at det er jentene mine som driver firmaet videre.
Terje Lie bruker ikke mer svulstige ord enn det. Selv ikke etter å ha, ut fra ingenting tidlig på 70-tallet, skapt en bedrift og et konsern med 200 ansatte, 400 millioner kroner i omsetning og fire fysiske fabrikkanlegg.
Med døtrene ved roret.
Begge med hjerte, gnist og kunnskap til å videreføre hans livsverk.
– Jeg tror ikke jentene har følt noe press om å engasjere seg i Are, sier han.
Les Smaalenenes Avis sin reportasje fra Are Treindustrier i Askim:

Askim-bedriften er stor og omsetter for millioner – vi dro på besøk og traff en blid gjeng
Våget å satse – og lyktes
Smultringene er på bordet. Kaffen også. For selv om maisola varmer, gjorde vinden at vi trakk inn. Marthe og Mari lar pappa prate, det han som kan historien i detalj, og nikker bekreftende på at de aldri har følt press.
13. september 1973. Det var datoen da Terje Lie etablerte Ara Maskin hjemme i Aremark, sammen med den to år eldre broren Tron og kompisen Stein Ove Rødseth. Det startet med brukte traktorer innkjøpt fra England, og fortsatte med kjøp og salg av anleggsmaskiner.
– Jeg gikk all-in. Det var litt risiko involvert, ja – det var en sånn «hus og hjem»-satsing.
Terje var yngstemann i en brødreflokk på fire. De to eldste hadde arvet, og skulle ta over, hver sin gård. De to yngste måtte finne på noen eget, for øvrig helt i tråd med hvem Terje både var og er som person. Skaperkraft. Drivkraft.
– I min verden er det viktig, for samfunnet, at noen våger. Tar litt risiko, og ikke regner på alt i detalj før man hopper. Litt spøkefullt pleier jeg å si at det er svært få økonomer som starter egne bedrifter. Man må være litt dum og uredd.
Linn Kristin (25) visste ikke hva hun ville bli, men så ble valget tilfeldig tatt – nå har hun drømmejobben
Ble en betydelig aktør
Terje Lie smiler. Vel vitende om at hans egen satsing lyktes. For å si det pent.
Ara Maskin ble kjapt til Are Maskin, og gründerfirmaet til to blad Lie og Rødseth – som dessverre omkom i en kornsiloulykke i 1993 – vokste raskt.
I 1978 beveget trioen seg inn i trebransjen for første gang, med oppkjøpet av Nössemark Tre i 1978. På 80-tallet gjorde Are Maskin også oppkjøp av Årjäng Såg, Askim Brug, Edane-sågen AB, Tom Heurlin AB og kjøpte seg også inn i Borg Trelast – som hadde giganter som Norske Skog og Nedre Glomma Skogeierforening blant eierne.
– Vi var nå i ferd med å bli en betydelig aktør på begge sider av riksgrensen, sier Lie.
Etter en tøff periode fra 1987 til 1992, sa det virkelig pang fra rundt 1993.
Fra da dreide det seg kun om sagbruk og trelast.
Og veksten var eventyrlig.
Omsatte for 1 milliard
I 2003 omsatte Are-gruppen for svimlende 1 milliard norske kroner.
Året etter ble konsernet solgt til Moelven Industrier. Sum vil ikke Terje Lie snakke om, men bekrefter at det naturlig nok dreide seg om et betydelig beløp for å kunne kjøpe et så veletablert og velfungerende konsern. Motivasjonen for salget var egentlig mest frykt for hva framtida kanskje kunne bringe. Are var Nordens nest største produsent i bransjen, men rundt seg vokste konkurrentene seg store. Giganter. Med tunge investeringsbudsjett.
– Vi så glasskula at det ville bli tøft, og solgte på riktig tidspunkt.
Her, i 2004 altså, kunne historien om Are vært over.
I stedet, sier Terje, og smiler til døtrene, «er det jo her vår historie starter».
For i forbindelse med salget til Moelven Industrier, fantes det ett unntak. Terje Lie beholdt en liten takstolavdeling ved Are Brug i Askim. Denne fikk navnet Are Brug Takteknikk, og ble etablert som eget AS i 2004.
Omsatte da for noen få millioner kroner, og hadde noen få ansatte.
LES OGSÅ: Askim-bedriften som Tomas (33) og Martin (21) jobber for, slås sammen med en Rygge-bedrift
«Hadde lyst til å bli spurt»
Dette var starten på dagens Are Treindustrier. Siden den gang har selskapet vokst videre organisk og ved oppkjøp.
Se bare her:
2007 Oppkjøp av Trøgstad Trelast
2011 Oppkjøp av Norsk Takstol (Rygge)
2019 Oppkjøp av Jatak Kaupanger
2019 Oppkjøp av Jatak Bergen
2019 Oppkjøp av Jatak Ringsaker
I dag har Are Industrier fire anlegg med fabrikk og prosjektkontorer, lokalisert i Kaupanger, Ringsaker, Askim og Rygge. I tillegg har konsernet to rene prosjekt- og salgskontorer, ett i Sarpsborg og ett i Bergen. I 2021 ble virksomheten samlet under felles profil, og det naturlige var da å gå tilbake til det opprinnelige og merkevaren «Are».
Eierstruktur i ARE Treindustrier
- Terje Lie / Marthe Lie / Mari Lie – majoritetseiere med 65 %
- Ole Kristian Lund (Degernes) – mangeårig daglig leder ved ARE Brug i Askim – 30 %
- Jon Andre Kristiansen (for øvrig også bosatt i Halden) – tidligere eier og daglig leder ved Norsk Takstol – 5 %
- Alle eierne er aktive i ulike roller i konsernet, med unntak av Terje som sitter i styret.
– Navnet «Are» betyr mye for oss – det er en del av både vår og selskapets bakgrunn og identitet. I sum dekker vi hele øst/vest-aksen i Norge.
Ordene kommer fra Marthe Lie. Eldstedatteren på snart 45 er i dag konsernsjef. At hun skulle gå i pappas fotspor og bli en del av Are, har liksom alltid ligget litt i kortene – selv om hun lenge jobbet med bank og finans i Oslo.
– Sannheten er vel at jeg hadde lyst til å bli spurt.
LES OGSÅ: Selskapet er i stor vekst og har over 100 ansatte – nå har de bestemt seg for å skifte navn
Styres fra anneks i Halden
Marthe smiler og titter bort på pappa, som nok ante det samme.
– Etter å ha jobbet 10 år i større virksomheter, vokste det frem et sterkt ønske om mer innflytelse. Å jobbe i en mindre virksomhet med korte beslutningsveier og tydelig link mellom egen innsats og resultater.
I 2015 kom da også spørsmålet. Marthe ble engasjert som leder for økonomi og strategi, og året etter tok hun og familien over gården på Medbørød.
Etter oppkjøpene i 2019 ble det etablert en konsernstruktur i Are Industrier.
Med Marthe Lie som ny konsernsjef.
– Jeg stortrives, smiler hun.
– Det er både fabrikker og kontorer utenbys. Hva med Halden-tilknytning og -forankring?
Marthe smiler, og peker mot et anneks like ved hovedhuset på Medbørød i Nordre Torpedal.
– Det er her jeg har hjemmekontor. Mye av Are blir styrt nettopp herfra. I tillegg har vi mange ansatte fra Halden, blant annet fra de som jobbet ved tidligere Halden Takstol – som holdt til på Sørlifeltet tidligere.
Halden Takstol ble først fusjonert med Norsk Element til Norsk Takstol, som deretter ble kjøpt opp av Are.
Stolt og god arbeidsgiver
Konsernsjefen vet hun sitter på et stort ansvar. Med forvaltning av et årlig budsjett på rundt 400 millioner kroner, og rundt 200 ansatte – fordelt på både salgsingeniører, prosjektingeniører, produksjonsoperatører, tømrere, administrasjon og øvrige støttefunksjoner.
– Verdikjeden er relativt kompleks, og jobben min er både interessant, givende, gøy og krevende. Det er klart vi er stolte av hva vi har skapt, og hva Are er blitt i dag, sier Marthe.
Mye av det samme uttrykker lillesøster Mari. At hun skulle havne i Are var riktignok ikke like gitt. Den nå 43 år gamle tobarnsmora er utdannet sykepleier, og har også jobbet i legemiddelbransjen. Hun har også tatt videreutdanning innen organisasjon og ledelse.
– Det er først de siste årene jeg har landet rent yrkesmessig. Fellesnevneren for mitt arbeidsliv har imidlertid hele tiden vært mennesker, og når Are etter hvert fikk behov for økt kompetanse og ledelse på HR-området ble det også naturlig at jeg gikk operativt inn i driften, sier Mari – som altså er leder for HR i familiekonsernet.
– Vi tilstreber å være en stor, stolt og god arbeidsgiver. Som legger mye i å skape en trygg arbeidsplass, og på veien utvikle mennesker. Akkurat dette er den aller mest meningsfulle delen av det vi driver med.
– Viser oss enorm tillit
Det er døtrene som har tatt over praten nå.
– Har Terje klart å slippe livsverket?
Marthe Lie smiler, og er veldig tydelig når hun sier:
– Pappa skal ha skryt. Han har vist, og viser, både meg og Mari enorm tillit. Jeg bruker ham fortsatt som sparringpartner, og noen ganger som søppelbøtte – hvis det er frustrasjon som bare må ut.
Terje Lie sitter som nestleder i styret. Ledervervet sa han fra seg da datteren ble konsernsjef.
– Jeg er styremedlem og mentor. Det er rollene mine i dag.
Are Treindustrier er ledende totalleverandør av konstruksjoner i tre, som takstoler, bjelkelag, ferdigkappet (precut) byggesystem, elementer, massivtre og limtre. Kundene er byggmestere, utbyggere, huskjeder og entreprenører.
– Våre prosjekter kan være alt fra en liten garasje og eneboliger til større offentlige bygg som skoler og barnehager.
Framtida ser lys ut
– Hvordan ser framtidsutsiktene ut for Are Treindustrier?
– Vi har lagt bak oss noen veldig gode år, men akkurat nå er det krevende tider. Vi kjenner på det, som mange andre. Samtidig har vi beholdt både tro og planer for de langsiktige prosjektene. Også i dårlige tider må det investeres.
Foreløpig har det heller ikke vært en tema å nedbemanne som følge av tøffere tider.
Snarere tvert imot har Are styrket seg.
– Vi står sterkt, både nå og inn i framtida, sier familien Lie.
På vegne av sitt felles hjertebarn og arbeidsgiver Are Treindustrier.