I dette rommet skal kvinner og barn som har vært utsatt for vold og traumer oppleve trygghet

God tid: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp), ble nesten etterlyst etter å ha tilbrakt lang tid i sanserommet.

God tid: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp), ble nesten etterlyst etter å ha tilbrakt lang tid i sanserommet.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Eidsberg: Barn og voksne som kommer til krisesenteret har det vondt. Et sanserom skal hjelpe dem til å ta inn det gode. Torsdag ble det offisielt og høytidelig åpnet av Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

Endrer hjernen

Barn kommer hit med mamma og er redde. På krisesenteret blir de møtt med varme og kjærlighet. Men hjernen til noen som er utsatt for vold og traumer har endret seg. Den er i overlevelsesmodus. Ikke alltid i stand til å tro på, eller ta imot det gode. Omtrent slik begynte ansatte ved Indre Østfold krisesenter å forklare viktigheten av et sanserom. 580.000 kroner ble gitt i midler, og er det aller første på et norsk krisesenter. Her skal stor og liten oppleve ro og trygghet. Et pusterom som åpner opp for gode tanker og håp som kan bidra til å skru av overlevelsessystemet. Enkelt forklart.

For ro og avslapping.

For ro og avslapping. Foto:

1.500 barn på krisesenter

– Mødre har sagt at de ikke kan huske sist de følte at de slappet av. Og der inne har vi helt andre samtaler med barna. De er trygge og forteller om de gode opplevelsene også. Alle har positive minner med familien selv om de har havnet her, påpekte Trude Reitan. Betydningen av sanserom i flere sammenhenger har solid støtte i forskningen. De stimulerer våre mest primitive sanser, de første som utvikles når vi er spedbarn.

– Det nytter ikke å forklare et spedbarn med fakta hvorfor det må være stille. Men vi prater rolig, vugger, omfavner, sa Marianne Hvalshagen.

Det er 1.500 barn som bor på norske krisesentre i dag. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sa at det alltid gjorde sterke inntrykk å besøke disse. Hun leste et dikt «La meg være barn», og hadde en personlig framtoning. Samt en klar oppfordring til lokalpolitikerne om å jobbe med forebygging av vold.

Lekerom for barna. Det er 1.500 barn på norske krisesentre i dag.

Lekerom for barna. Det er 1.500 barn på norske krisesentre i dag. Foto:

– Jeg er glad for å se at kommunene samarbeider om krisesenteret. Som tidligere kommunepolitiker vet jeg at man gjerne vil ha noe å vise til etter fire år, men forebygging kan ta en hel generasjon. At dere fortsetter å være en sterk ledelse og viser engasjement er svært viktig, påpekte Horne. Hun tok seg for øvrig overraskende god tid, og ble så lenge inne på sanserommet at folk undret seg om hun kunne ha sovnet.

I verste fall drap

Leder Kari-Mette Fjell satte stor pris på ministerens engasjement. Hun fortalte krisesenterets historie, som startet med én ansatt og i uegnede lokaler. Nå er de 15 ansatte, føler seg trygge med plasseringen og i lokalene som stadig blir oppgradert.

Trygve Skaug sang: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) ble tydelig rørt, og forklarte at teksten traff en nerve, da Trygve Skaug fremførte sin spesialskrevne og sterke låt i anledning krisesenterets 30-årsjubileum i fjor. Med tittelen «Enden av tunnelen».

Trygve Skaug sang: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) ble tydelig rørt, og forklarte at teksten traff en nerve, da Trygve Skaug fremførte sin spesialskrevne og sterke låt i anledning krisesenterets 30-årsjubileum i fjor. Med tittelen «Enden av tunnelen».

– Men viljen har det aldri stått på. På det første møtet om krisesenter stilte 120 kvinner opp, fortalte Fjell. Hun understreket alvoret med å forklare at drap er ytterste konsekvens for mange små og store som kommer til krisesentrene.

– I 2016 var det syv partnerdrap, samt seks i nære relasjoner. Også barn, sa Fjell.

Se video:

Fakta

  • Indre Østfold krisesenter IKS er et tilbud for alle kvinner og deres barn som har blitt utsatt for vold. Du trenger ikke å være i akutt krise for å komme dit.
  • Er lagt godt til rette også for barna som kommer i følge med mamma.
  • Er et interkommunalt selskap og delfinansiert av Barne- og likestillingsdepartementet samt kommunene Eidsberg, Askim, Rakkestad, Marker, Trøgstad, Skiptvet, Rømskog, Spydeberg og Hobøl.
  • Telefonnummer: 69 89 45 69.

Artikkeltags