Den fornærmede østfoldingen som ble sendt til sykehus med metanolforgiftning er hjemmehørende i Hvaler-/Fredrikstad-området. Mannens pårørende er kontaktet.

Det opplyser Geir Willadsen, seksjonsleder etterforskning ved Fredrikstad politistasjon. Av personvernhensyn ønsker han ikke å spesifisere nærmere hvor mannen kommer fra, skriver Fredriksstad Blad.

– Kan du si noe om mannens helsetilstand nå?

– Han er fremdeles innlagt på intensivavdelingen og får behandling der.

Har gjort beslag i boligen

Politiet opplyser at de fredag morgen startet etterforskning av saken, etter at Oslo universitetssykehus torsdag gikk ut i media med opplysninger om at en mann fra Østfold var innlagt på intensivavdelingen ved Ullevål med metanolforgiftning.

Det er gjort beslag i boligen til mannen som skal sendes til analyse.

«Politiet kan ikke utelukke at den fornærmede har kjøpt metanolholdig sprit lokalt. Politiet anmoder på det sterkeste at innbyggerne verken kjøper eller drikker sprit av ukjent opphav», skriver politiet i en pressemelding.

– Har dere gjort funn i boligen som kan indikere hvor den metanolholdige spriten kan stamme fra?

– Vi har beslaglagt drikkevarer som er sendt til analyse. Analysen vil avdekke om væsken inneholder metanol, sier Willadsen.

– Jeg ønsker ikke å si noe om emballasje et cetera, for metanolholdig drikke kan lett helles over på flasker som ser «trygge» ut.

LES OGSÅ: Østfolding innlagt med metanolforgiftning – sykehus advarer mot farlig sprit

– Drikk aldri noe du ikke kjenner opprinnelsen til

– Er det noen spesielle målgrupper dere ønsker å nå ut til?

– Nei, dette gjelder alle som kan tenke seg å kjøpe eller drikke ulovlige alkoholholdige varer.

– Gjelder dette spesielt unge, som ikke er gamle nok til å skaffe brennevin på lovlig vis?

– Det kan være et eksempel. Det er veldig viktig at man aldri drikker noe som man ikke er helt sikker på opprinnelsen til. Det gjelder enten man selv har kjøpt varen, eller man får den servert av andre, fremholder Willadsen.

– Dette er et generelt råd, men kanskje ekstra viktig akkurat nå, poengterer seksjonslederen.

Dersom du kjenner symptomer på metanolforgiftning er det viktig å oppsøke helsehjelp snarest.

Frykter flere tilfeller

Politiet ber alle som kunnskap om saken om å kontakte dem på telefon 64994062.

– Mange husker kanskje metanolsakene på begynnelsen av 2000-tallet, da en rekke mennesker døde etter å ha inntatt smuglersprit. Den saken viser hvor alvorlig dette kan være, og at smuglere også kan bli stilt strafferettslig ansvarlig for å forårsake andre menneskers død, sier Willadsen til Fredriksstad Blad.

17 nordmenn døde av metanolforgiftning tidlig på 2000-tallet etter å ha inntatt metanolholdig smuglersprit. I tillegg ble en rekke mennesker skadet.

– Nettopp derfor går både vi i politiet og helseforetaket offensivt ut i denne saken, sier Willadsen.

– Erfaringen tilsier at når én person blir metanolforgiftet, gjelder det brått flere. Derfor er det veldig viktig at alle som kan ha opplysninger i saken kontakter politiet så raskt som mulig.