Gå til sidens hovedinnhold

Etter bare en måned som lærling fikk Karl (18) filmoppdrag i USA

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter å ha vært filmlærling i en måned ble Karl Inggard Sæther (18) sendt alene på filmoppdrag i Silicon Valley.

– Bedriften min fikk et oppdrag om å lage en videoblogg fra Silicon Valley, og det var ingen som hadde tid eller mulighet til å dra en uke til USA i desember, så da meldte jeg meg, forteller unggutten.

I november fikk han lærlingplass på Nordic Media Lab i Halden, og i desember reiste han alene på oppdrag til USA.

– Bedriften jeg jobber i eies av en bedrift som hjelper norske selskaper med å bli mer innovative. Silicon Valley er virkelig hjertet av innovasjon. Selskaper som Google, Facebook og Apple startet her, forteller han.

– Utrolig lærerikt

– Mens jeg var der var jeg rundt på ulike steder og laget en reportasje. Det var en spesiell opplevelse, sier han.

Sæther er glad for at han fikk muligheten.

– Det var ganske spesielt, men også utrolig spennende å få denne muligheten. Det var ekstremt lærerikt for meg å dra på denne turen, for jeg hadde jo ingen som kunne hjelpe meg. Jeg fikk jo selvsagt hjelp av gründeren som bestilte oppdraget, og av arbeidsplassen min hjemme i Norge, forklarer han.

Det var også flere utfordringer ved å dra alene.

– Jeg måtte være på hele tiden, og det var mye å passe på. I tillegg mistet jeg bagasjen, men jeg hadde heldigvis fått ordre om å ikke pakke utstyr i kofferten, sier lærlingen.

– Jeg følte mye på presset underveis, men hadde fått beskjed på forhånd om at det var lov å feile, legger han til.

Lærlingen føler at han har lært mye av turen.

– Hvis det er en ting jeg sitter igjen med er det at man alltid å passe på at man har det man trenger, og at man alltid trenger mer materiale enn man tror. Det er nyttige erfaringer å sitte igjen med, mener Sæther.

Liten kultur for lærlinger

– Grunnen til at jeg valgte å jobbe med film er at jeg liker hvor effektivt det er til å fortelle noe, forteller han.

Filmentusiasten tror at det en liten kultur for å ta inn lærlinger i filmbransjen.

– Før jeg søkte på Nordic Media Lab søkte jeg litt rundt i Østfold og Oslo, men det var få som kunne ta inn lærlinger, forteller han.

– Tidligere har det vært vanlig at de som ønsket å bli fotografer gikk ut i lære, mens de andre fortsatte videre og fikk studiekompetanse. Det kan derfor være vanskelig å få lærlingplass dersom man ønsker å gå videre med film, tror han.

Sæther ser flere fordeler ved å velge den yrkesfaglige retningen.

– Jeg hadde ikke store planer om å studere noe utenfor media, så da tenkte jeg at var lurt å komme seg raskt ut i arbeid hos en bedrift som driver med det jeg liker, forteller han.

– Ved å være lærling lærer man ekstremt mye på kort tid i forhold til det man gjør på skolen, mener han.

Skiptvet-gutten flyttet inn i en leilighet så fort han fikk lærlingplass.

– Det går veldig greit å bo hjemmefra. Man lager sine egne planer og styrer sin egen økonomi. For min del går det veldig fint. I tillegg til lærlinglønn skal jeg nå få borteboerstipend, forteller han.

Sæther trives i Halden og har tenkt til å bli værende en stund.

– Jeg skal være lærling her i to år, og så ta fagbrevet. Deretter tror jeg at jeg blir i selskapet i tre år, før jeg kanskje søker meg inn på Filmskolen i Lillehammer. Å komme inn på denne skolen hadde vært stort. Ved å jobbe i så mange år først får jeg masse erfaring som jeg kan ta med meg videre, sier attenåringen om framtidsplanene.

– Jeg har lyst til å bli regissør, men det er noe man må jobbe hardt og lenge for, avslutter Sæther.

Kommentarer til denne saken