Et knutepunkt i bygda: – Folk sier ofte «hva skulle vi gjort uten dere da?»

SNART JUL: Martha Mosbæk og Kari Christensen er i gang med å lage kranser til jul.

SNART JUL: Martha Mosbæk og Kari Christensen er i gang med å lage kranser til jul.

Av

Hun brenner for natur og gamle ting. Kari Christensen i Mosbæk og Co bidrar til et levende sentrum i Ørje.

DEL

Kari Christensen er født og oppvokst på det lille tettstedet Ørje, som ofte blir kaldt «Slusebyen» langs Haldenvassdraget. Hun er 3. generasjon eier av O. Mosbæk & Co, og trives godt med å bo rett borti gaten for sin arbeidsplass. Hennes lidenskap er å inspirere lokalsamfunnet til hyggelig samhold og aktiviteter. På hjemmefronten liker hun å gi liv til gamle skatter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tre Generasjoner: Bestefar Eilif Mosbæk med sin datter Kari og barnebarna Julie og Helge, alle med etternavn Christensen.

Tre Generasjoner: Bestefar Eilif Mosbæk med sin datter Kari og barnebarna Julie og Helge, alle med etternavn Christensen.


Viktig knutepunkt

Igjennom tiden har O. Mosbæk & Co blitt et viktig knutepunkt og samlingssted i bygda. Martha og Eilif drev butikken som før men utvidet med en avdeling for interiør og gaver. I tillegg tilbyr de noe helt spesielt, et oppholdssted hvor bygdefolket kan komme for en kopp kaffe og gode samtaler.

– Igjennom årene har jeg hørt mange historier, mange er enslige, og folk sier ofte «hva skulle vi gjort uten dere da», forteller mor Martha.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SERVERING: Hos Mosbæk kan du få en kaffekopp til tippekupongen.

SERVERING: Hos Mosbæk kan du få en kaffekopp til tippekupongen.

Bodde i gården

Som liten vokste Kari opp i 2. etasje over butikken. Hun har alltid vært kreativ og fra 10 års alderen jobbet hun i butikken både med rydding, kundeservice og vareopptelling. I tillegg fikk hun være med på verkstedet hvor hun lærte å skifte dekk og vaske biler. Kari følte stor stolthet over å få ta del i fellesskapet.

Det var aldri noen selvfølge at Kari skulle overta butikken, men med sin innebygde kreativitet og et brennende hjerte for bygda ble de slik. Butikken tok hun over i juni 2012. Kari synes det er hyggelig å drive butikk i Ørje, og trives godt med å bruke mye tid på å finne unike produkter som hun kan selge i butikken. Hun er svært bevisst på å velge forhandlere som ikke leverer varer til kjedebutikker, og i tillegg tar hun et stort hensyn til hovedgatens andre interiørbutikk.

– Vi er ikke konkurrenter, vi er et team med felles mål om å holde liv i bygda, sier Kari.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Inne i butikken er det en interiøravdeling med mange fristelser. Her finner man alt fra hjemmelagde kranser, oppsatser, lysestaker, kopper, vaser, tekstiler, kjøkkenredskap, smakfulle delikatesser, og gaveideer. Utvalget er stort og bredt. Det er også en avdeling med en fin gammel disk fra besteforeldrenes tid. Den er fylt med spennende godterier i tillegg til mat, varm og kald drikke. Har du lyst på en kaffekopp er du velkommen til å ta plass ved et av de gamle flotte møblene som er tatt vare på for historiens skyld, og har du interessen henger det en storskjerm hvor man kan følge med på V75, tipping og lotto.

Naturens skattkammer

Kari er vokst opp med foreldre som alltid har sett på naturen og gamle gjenstander som et skattkammer. Hele familien bidrar og er ofte ute og plukker einer, gran, bjørnemose, eikeblader og hva enn som tenkes kan, til bruk til kreative kreasjoner og kranser som familien i fellesskap lager.

– Det var det vi lærte som små at vi hadde å leke med, og derfor har det blitt naturlig å videreføre naturens gaver til familien, sier mor Martha.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 OASE: I bakgården skaper Kari en blomsteroase.

OASE: I bakgården skaper Kari en blomsteroase.

Brennende engasjement

Kari brenner for lokalmiljøet. Sammen med Gro Krog i Gros Hage og Trine Nilsen i Nilsen Sport og elektriske er hun aktiv i handelsstandsforeningen, som holder de liv i hovedgaten. Hvert år er de med på å stelle i stand til vår og høst marked, frimarkeder og julegateåpningen. Kari tilbyr også kurs i å lage kranser og inspirasjonskvelder for dekking av bord til konfirmasjon, bryllup og dåp. Hun er også godt kjent for sine deilige kanelboller og sveler.

– Vi selger kranser til alle sesonger, men det går absolutt mest til jul. Året rundt kommer folk fra lokalsamfunnet, men vi har mange kunder som stopper innom før de skal til Sverige, hyttefolk eller besøkende til slusene og Kanalmuseet, forteller Kari.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Hjelper til

Foreldrene til Kari hjelper fortsatt til i butikken. I tillegg er det et sterkt samhold i bygda så de får stor hjelp til å høste inn materialer til kransene de lager av flere bønder. Mange sekker skal fylles, og de har en avtale med tre grunneiere, om å få plukke det de trenger i naturen til kransene.

– Dersom noen hogger et tre eller en busk så vet de hvor de skal henvende seg, det er utrolig hva vi kan bruke til kransene, sier Martha.

Kari tilbyr alle å pakke inn gavene de kjøper. Uansett om gaven koster 10 kr eller 500 kr, så pakker Kari inn en lekker pakke. Kari setter stor pris på hjelpen hun får av sine foreldre. Hennes far Eilif er bokforfatter men jobber fortsatt fast i butikken. Det at han og Martha bor i 2. etasje gjør at han åpner og stenger butikken hver dag.

– Vi må gjøre litt forskjellig, for vi kan ikke bare sitte å glo. I tillegg er det en fin måte for oss å holde oss i form på, for jeg skal bli «gjør» gammel, ler Martha.

Når det kommer til fremtiden av driften, er Kari litt redd for at butikken skal dø ut med henne, men hun har et indre håp. Selv om hennes egne barn allerede har valgt sine yrkesretninger finnes det kanskje noen som kan ta over. Verdien av at butikken fortsetter å eksistere ser hun på som svært viktig for lokal samfunnet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken