– Vi skal glede oss over at vi igjen kan gå på julebord. God mat og drikke er alltid hyggelig, men det som er mindre hyggelig, er at for høy promille kan bli til førerkortbeslag, trafikkulykker og ødelagte liv dagen derpå, melder Liv Marie Bendheim, trafikksikkerhetsrådgiver i Ung i Trafikken i en pressemelding.

Nå ønsker Bendheim å sende ut et varsel til de som har tenkt å sette seg bak rattet etter en julebordskveld. Rådgiveren frykter at mange unge undervurderer kraften til dagen derpå-promille i julebordsesongen. I Øst politidistrikt har 274 bilister under 25 år blitt anmeldt for å kjøre med promille så langt i 2021.

– For førere mellom 18 og 24 år øker risikoen for å bli drept med 900 ganger med en promille på over 0,5. Det er urovekkende, og noe en bør ta innover seg, understreker Bendheim og legger til:

– Dessverre er 12-timersreglen en rettesnor for mange, men det har seg nemlig slik at dagen derpå-promillen kan spille de fleste et solid puss. Det er ikke alltid du er kjørbar 12 timer etter festlighetene – i realiteten kan dette variere. Og det noe voldsomt.

Kampanje for å redde liv

Rådgiveren i Ung i Trafikken sier det er mange faktorer som spiller inn på hvor mye promille man kan ha dagen etter. Spesielt kan biologien spille en viktig rolle.

– Kvinnekroppen har en høyere andel fett og lavere andel vann enn menn, fordi menn som regel har mer muskelmasse. Dette gjør at alkoholen blir dårligere fordelt hos kvinner – resultatet blir derfor at damene får høyere promille, forteller Bendheim.

Unge som har lite erfaring med alkohol kan også oppleve å ha en høyere promille når de våkner dagen etter.

– På bakgrunn av den store usikkerheten rundt denne tematikken, har Ung i Trafikken satt i gang en kampanje som gjør at vi kommer i dialog med ungdommen om promillekjøring. Vi håper dette kan bidra til at du ikke mister noen du er glad i, meddeler Bendheim.