Gå til sidens hovedinnhold

Elizabeth (13) er den yngste kunstneren som stiller ut: – Det er avslappende å male

Elizabeth (13) har malt siden hun kunne holde i en pensel, og de siste seks årene har hun malt aktivt i Kunstrom Hobøl.

Lørdag åpnet utstillingen «Indre Mangfold kunstutstilling» for sjette gang. Utstillingen finner sted i Galleri og Atelier Art To Be på Tomter. Over 30 lokale kunstnere stiller ut noen av verkene sine fram til 15. november, og den yngste var Elizabeth Nikolaisen (13) fra Tomter.

Hun forteller at hun har malt hos Kunstrom Hobøl i seks år. Det er en plattform hvor 16 kunstnere er medlemmer. På tirsdager maler Nikolaisen sammen med personer i alle aldre, hvorav fire-fem av de er på hennes alder, opplyser Tom Paulsen som eier galleriet.

– Jeg har malt siden jeg kunne holde i en pensel, sier Elizabeth Nikolaisen.

Hun forteller hva det beste med å male er.

– At det er avslappende og det tar vekk stress, sier 13-åringen.

Hun forteller at hvor lang tid hun bruker på maleriene, kommer an på størrelsen.

– Det øverste bildet (med tiger som motiv) brukte jeg tre-fire timer på og jeg malte det på en dag. Det under (med katter som motiv) malte jeg over flere dager. Inspirasjonen får jeg fra nettet eller når jeg er i naturen, sier kunstnerspiren.

Tykke lag maling

Tom Paulsen, som eier Galleri og Atelier Art To Be sammen med Bente Flote-Hansen, viser fram paletten sin til Smaalenenes Avis.

– Denne paletten har jeg arvet etter en gammel dame. En gang i året skraper jeg av malingen. Det er alltid maling på paletten, og det tar 14 dager før den størkner, sier Paulsen.

Han har et eget atelier i galleriet sitt og maler rundt to timer daglig. Nå om dagen holder han på med fem malerier samtidig, alle med motiver fra Nord-Norge.

– Jeg kommer opprinnelig fra Nordkapp og er sjøsame. Om halvannet år skal jeg stille ut 100 bilder fra Nord-Norge, og jeg er godt i gang med å male. Jeg tipper jeg har malt 30 malerier til utstillingen, sier han.

Paulsen startet å male for 20 år siden, og siden den gang har han malt minst 700 malerier, tror han. Prisene på maleriene hans starter på tre tusen kroner, og de største maleriene, som er 200x120 centimeter store, selges for opptil 20 tusen, ifølge Paulsen.

SE OGSÅ:

Bildeserie

BILDER: Se hvem som var på kunstutstilling

– Limet i samfunnet

Varaordfører i Indre Østfold kommune, Kathrine Hestø Hansen, åpnet utstillingen. I talen hennes sa hun blant annet:

– Kunst og kultur er limet i samfunnet vårt. Enten man snakker om konserter på kulturhuset i Askim, skøyteløp i Båstad, eller utstillinger hos Galleri Art To Be her på Tomter. Kunst og kultur binder oss sammen på tvers av ulikheter, eller på tvers av mangfoldet om du vil. Kunst og kultur gjør at vi samles om felles opplevelse og skaper fellesskap, sa hun.

Tidligere stortingsrepresentant, Signe Øye var på utstillingen og synes det er et fint arrangement.

– Jeg er for at vi skal beholde aktiviteter og steder som setter preg på ting. Skal alt sentraliseres, blir det kjedelig i kommunen, sier hun.

Kommentarer til denne saken