Sara (18) gikk rett fra videregående til sentralstyret i Elevorganisasjonen

Engasjert: Sara Houge (18) har flyttet til Oslo og jobber i sentralstyret til Elevorganisasjonen.

Engasjert: Sara Houge (18) har flyttet til Oslo og jobber i sentralstyret til Elevorganisasjonen. Foto:

Et par uker etter at Sara Houge (18) fullførte videregående flyttet hun til Oslo for å begynne i ny jobb.

DEL

Askim: – Da jeg begynte i første klasse på videregående fikk jeg være med på Elevorganisasjonens landsmøte. Det var ikke meningen at jeg skulle bli med i organisasjonen, men jeg synes det var kult at noen brydde seg om elevene på den måten. Her ble vi tatt seriøst. Det skilte seg fra partipolitisk engasjement, sier Houge.

Året etter ble hun nestleder i elevrådet, og fikk være med på landsmøtet nok en gang.

– På dette punktet stilte jeg som politisk nestleder på årsmøtet til fylkeslaget i Østfold, og satt et år der før jeg stilte som sentralstyremedlem i organisasjonen, forteller hun.

18-åringen har jobbet seg oppover rangstigen. Nå har det utviklet seg til en fulltidsjobb.

– Etter noen uker stortrives jeg allerede. Selv om stillingen er frivillig og ubetalt, sammenligner jeg den med en fulltidsjobb. Det er en spennende stilling, som jeg ikke angrer på at jeg gikk for, sier hun.

Enormt engasjement

Houge har alltid følt på et brennende engasjement.

– Hele barneskolen ønsket jeg å være med i elevrådet. I åttende klasse fikk jeg endelig være med. Ballen begynte å rulle, og jeg begynte i ungdommens fylkesråd i Østfold i 2014.

Hun engasjerer seg spesielt sterkt for skolepolitikk, og ønsker å kjempe for elevers rettigheter.

– Skolen er arbeidsplassen til elevene. I EO handler det om at elevene kjenner skolen best, og derfor bør ha makt til å endre den. Jeg føler at jeg kan gjøre en forskjell. I tillegg opplever jeg et sterkt mangfold mellom alle de flotte menneskene som engasjerer seg for den samme saken. Jeg tror det er naturlig at mennesker som bryr seg om samme ting finner hverandre. Vi har nesten blitt et lite samfunn, ler 18-åringen.

– Hva innebærer jobben som sentralstyremedlem?

– Jeg har ansvar for internasjonale arbeidet med skolepoltikk, og jobber med tilsvarende organisasjoner i andre land. Her fremmer jeg elevenes meninger. Vi prøver å få gjennomslag for saker uten å ha partipolitisk bakgrunn. I tillegg sender vi ut startpakker og informasjon til medledmsskoler om ulike tilbud, som for eksempel EO-fondet. Her kan skolene søke om penger for å gjennomføre ulike prosjekter. Det kan handle om alt fra nye vannmaskiner til arrangementer. Det er alltid noe å gjøre på jobben, sier Houge.

Houges hverdag som sentralstyremedlem byr på stor variasjon og fleksibilitet, men det er et verv hun bruker svært mye tid på.

– Jeg har stor valgfrihet, og legger opp dagen min fritt. Det synes jeg er behagelig. Det er mye arbeid, og kan høres slitsomt ut, men engasjementet veier opp for timene. Dette er noe jeg virkelig ønsker å gjøre, sier hun.

Styret består av 12 engasjerte ungdommer fra hele landet.

– Det er stor geografisk spredning med representanter fra hele landet. Styret ble valgt på Elevtinget, som er organisasjonens landsmøte, i mars. Det var i overkant av 500 elever som stemte, opplyser hun.

– Ingen saker for små

Houge forteller at Elevorganisasjonen kan bidra med både stort og smått.

– Jeg sitter blant annet i rettighetshjelpen, der elever kan ringe inn dersom de lurer på noe. Dette kan være alt fra temperatur i klasserom til mer alvorlige saker. Selv om vi ikke har juridisk og rettslig bakgrunn kan vi henvise til opplæringsloven som kan brukes videre, sier hun.

Hun oppfordrer alle til å ta kontakt dersom det er situasjoner der man er usikker på egne rettigheter, eller føler seg urettferdig behandlet.

– Det er lett å tenke at man ikke har mulighet til å endre på ting, og føle seg alene i det store bildet. Selv om man bare er én av tusen elever, er det slik forandring starter. Da vil ballen begynne å rulle, slik den gjorde for min del, sier hun.

Artikkeltags