Den første halvtimen av kommunestyremøtet i Marker tirsdag kveld ble spesiell. Inn toget flere titall elever fra tiende trinn på Marker skole, alle iført hvite jakker som de hadde fått i anledning 30-årsjubileet for murens fall i Berlin 9. november i fjor. Tiendeklassingene fra Marker representerte én av to norske skoler som var på plass ved markeringen, sammen med den tyske forbundskansleren Angela Merkel og en rekke andre prominente personer.

Fordi de fikk tilbud om å være med på markeringen i Berlin, valgte skolen å fremskynde den årlige turen fra april til november.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Thea (19) utfordret Theodor (39) – nå tar kommunen et spesielt grep på kvinnedagen

Dette var på dag fire av turen i regi av Aktive Fredsreiser, fortalte elevene i kommunestyresalen. Den femte dagen besøkte de blant annet Stasi-fengselet i den tyske hovedstaden; et minne fra den kalde krigen som kan gi kuldegysninger den dag i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sterke inntrykk fra dødsleirene

De tre første dagene var 43 elever, fire lærere, rektor og 23 foreldre fra Marker i den vakre og historiske byen Krakow i Polen – og besøkte de tidligere dødsleirene Auschwitz I og Auschwitz II (Birkenau) en times kjøring vest for byen. Dette var det tyske nazi-regimets største konsentrasjons- og utryddelsesleir under den andre verdenskrig. Anslagene har variert, men historikerne har kommet frem til at mellom 1,1 og 2 millioner mennesker – de fleste jøder – ble drept her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


– Vi har laget en film som vi har lyst til å vise dere, sa to av elevene ved starten av seansen etter å ha blitt ønsket velkommen av ordføreren.

Både politikere og tilhørere satt musestille og fulgte den sterke filmen som tre elever på valgfaget medier og kommunikasjon hadde laget fra turen. Etterpå ble mikrofonen sendt nedover til flere av elevene, som fortalte kort om sine inntrykk. De fortalte at de hadde forberedt seg til turen helt fra niende klasse, og at de har lært mye om både den andre verdenskrig og den kalde krigen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Elevene får vite mye på forhånd om hva turen går ut på, og vi er klare på at alle reaksjoner er normale. Mange elever sier at selv om de har vært i Auschwitz og museet der, er det vanskelig å ta inn over seg grusomhetene, sier kontaktlærer Ane Kristine Kure til Smaalenenes Avis.

LES OGSÅ: – Viktigere enn noensinne med uredde ungdommer i politikken

Ble vaksinert mot rasisme og nazisme

– Det blir færre og færre tidsvitner, og nazistiske meninger spres. Denne turen er så utrolig viktig. Vi er ikke lenger usikre på om det vi har lest og hørt om virkelig er noe som har skjedd, som noen faktisk er, oppsummerte elevene.

Ludvik Jensen (16) uttrykte nok også det mange tenkte da han sa at besøket i Auschwitz er som en vaksine mot rasistiske og nazistiske holdninger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Virksomhetsleder og rektor Mona Søbyskogen benyttet anledningen til å takke politikerne for vedtaket om at skolen skal ha disse turene.

– Det er viktig for oss at vi har dere i ryggen når vi velger å bruke skoleuker på dette. Det setter vi stor pris på, og vi heier på at dette videreføres. Turene er blitt en tradisjon her i Marker, og det er også en veldig glød for dette i foreldregruppa, sa Søbyskogen.

Hun opplyser at det også er gitt midler over statsbudsjettet til arrangørene for turene, slik at skolene som reiser får tilskudd til utgiftene de har til lønn og deltakelse for personalet.

– Det er jo en bekreftelse på at valget vårt har støtte i departementet, sier Søbyskogen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hun og kontaktlærer Ane Kristine Kure understreker at foreldrene var med som frivillige ledsagere for egen regning. Den første turen fant sted i 1994. En stund dro klassene til litt ulike land, men etter hvert er det blitt en tradisjon at tiende trinn drar til Polen og de tidligere konsentrasjonsleirene.

– Halve bygda må vel ha vært avgårde på disse turene. De første som dro er jo selv foreldre nå, sier de.