Statsråd så på hjemflyttet høyteknologi i Eidsberg-firma

STATSRÅDBESØK: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (i gul vest) orienteres om kjemilaliefri ugressbekjemping, her sammen med  produksjonssjef Tore Ertzaas og Gustav Slåttland. FOTO: Rakkestad Avis

STATSRÅDBESØK: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (i gul vest) orienteres om kjemilaliefri ugressbekjemping, her sammen med produksjonssjef Tore Ertzaas og Gustav Slåttland. FOTO: Rakkestad Avis Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fikk se hvordan ugress kan bekjempes uten kjemikalier da han besøkte Eidsberg-firmaet Heatweed på sin rundtur i Østfold.

DEL

EIDSBERG: Heatweed flyttet i fjor deler av maskinproduksjon fra Nederland til Rakkestad, nærmere bestemt til Rudskogen. Heatweed har sin forretningsadresse i Moreneveien på Slitu.

Heatweed er i dag Europas ledende produsent av teknologi og maskiner for kjemikaliefri ugressbekjemping i urbane områder. Selskapet er representert i 17 europeiske land og vil i 2018 omsette for rundt 300 millioner kroner.

LES OGSÅ: Næringslivet på Slitu i harnisk over navneforslag: – Vi ble aldri spurt

Det beste skussmål

På Rudskogen jobber Heatweed tett sammen med Rakkestad-virksomheten Slåttland Mekaniske. Eier av Heatweed, Johan Kristian Rud, gir Slåttland de beste skussmål.

– Slåttland representerer kompetanse, og dette er en familiebedrift der veien til beslutninger er kort, sier han.

Næringsministeren ble orientert om at all teknisk utvikling av maskinmodeller gjøres gjennom Heatweed Innovation AS, også detteeid av Rud. Selskapets maskinportefølje består i 2018 av åtte ulike maskinmodeller, med Sensor-serien som selskapets kronjuvel. Sensor-serien er basert på Heatweeds verdenspatenterte teknologi, som finner fram til ugresset og sprayer varmt vann kun på selve ugresset. Dette øker kapasiteten per arbeidsdag kraftig samtidig som den senker bruken av vann, diesel og CO₂-utslipp.

LES OGSÅ: Eidsberg-firma har blitt størst i Europa på kjemikaliefri ugresskontroll

Samarbeider med europeiske universiteter

I Norge er det i dag mer enn 150 kommuner, entreprenører og gartnerbedrifter som bruker Heatweeds teknologi og maskiner. Bare i Østfold går det maskiner blant annet i Halden, Sarpsborg, Fredrikstad, Moss, Rygge, Ås, Råde, Marker og Eidsberg.

Eidsberg-bedriften jobber nært med mange universiteter i Europa. Hos Slåttland er mellom 12.15 årsverk knyttet til produksjon for Heatweed.

– At vi flyttet deler av vår produksjon til Slåttland hos Rakkestad, er vi i dag svært glade for at vi har gjort, fastslår Rud.

Artikkeltags