Oppfyller folks grønne drøm - nå kan du komme og se selv

Ivar Tutturen (34) og Heather McVicar (32) ønsker alle velkommen til åpen andelsgård lørdag formiddag.

Ivar Tutturen (34) og Heather McVicar (32) ønsker alle velkommen til åpen andelsgård lørdag formiddag. Foto:

Drømmer du om å dyrke dine egne grønnsaker? Har du ingen jordlapp, er det muligheter på Tutturen gård i Eidsberg.

DEL

EIDSBERG: Førstkommende lørdag åpner Heather McVicar og Ivar Tutturen gården i Heensveien i Eidsberg for alle som er interesserte i landbruk, gårdsdrift og grønnsaksdyrking. Dette er det andre året de driver andelsgården. Nå har de 10 familier som har en andel i gården. Ønsket er tre til fire ganger så mange.

Åpen dag

Under den åpne dagen kan interesserte bli kjent med gården, grønnsakshagen og andelshaverne. Publikum kan også kjøpe mat og drikke og oppleve det sosiale fellesskapet som andelshaverne har under dugnadene. For det arrangeres dugnad på gården flere ganger i løpet av sesongen. Da har de et langt fellesmåltid med mye hygge.

Les også: 300 møtte opp for å se hva disse to driver med

40 ulike sorter

På gården Tutturen har paret sammen med andelshaverne dyrket over 40 sorter grønnsaker gjennom sesongen. Overskuddet blir solgt fra gården eller via Rekoringen som er en del av Norsk Bonde- og Småbrukarlags prosjekt Matnyttig. Det har som mål å øke lokal matproduksjon i Norge, stimulere til bedre lønnsomhet og bevisstgjøre forbrukere om hvor viktig småskala matproduksjon og lokal videreforedling er.

(Saken fortsetter under bildet)

Prisen for å ha en andel varierer ut fra hvor mange dugnader andelshaverne deltar på. Jo flere dugnader, jo mindre koster andelen.

Gården Tutturen består av 305 dekar dyrket mark og har vært økologisk siden 1998. Et av feltene har faktisk vært økologisk siden 1960-tallet.

(Saken fortsetter under bildet)

På dette feltet har andelshaverne dyrket flere typer kål.

På dette feltet har andelshaverne dyrket flere typer kål. Foto:

– Andelsbruket er imidlertid ikke Debio-godkjent ennå. Det drives etter økologiske prinsipper med vekstskifte med seks års omløp og pløyes ikke. Det gir bedre avlinger og mer stabile mikroorganismer som naturlig frigjør næringsstoffer til plantene, forklarer de.

Lørdag håper de mange interesserte vil møte opp for å se seg rundt på gården og kanskje bli andelshavere.

(Saken fortsetter under bildet)

Rosenkål er noe av det andelshaverne har dyrket i år.

Rosenkål er noe av det andelshaverne har dyrket i år. Foto:

Møttes i India

Både Heather McVidar og Ivar Tutturen er utdannet arkitekter. De møttes i India og driver nå sitt eget arkitektfirma Verk Arkitektur. Med seg fra utlandet har de mange ideer om å koble arkitektur med jordbruk, opplevelser og klima. En av tankene er at folk på denne måten kan lære mer om naturen og få glede av ressursene rundt seg.
Med 350.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge kan de utvikle ideer og drive markedsundersøkelser. De har besøkt mange steder, både i inn- og utland, for å hente inspirasjon. Andelslandbruket er en del av utviklingsprosjektet på gården.

Les også: Malin (37) satset friskt på andelslandbruk for to år siden – slik har det gått

Artikkeltags