Er du en bestefar, mor i permisjon etter svangerskap eller en yrkessjåfør, så vil Eidsberg-koret gjerne ha tak i deg

Halvard Tønneberg, Sandra Urtubia, Veronica Langsæther, Uma Skaug, Tommy Skullerud, Kai Funderud, Mila Leitane, Eileen Aadalen, Margita Vinklere, Heidi Brathagen, May Bente Jørgensen, Evelyn Lund, Torunn Riise-Larsen, Julie Elise Grefslie, Wenche Hammer, Fredrik Hartviksen, Øyvind Jensen og Ole Martin Aler.

Halvard Tønneberg, Sandra Urtubia, Veronica Langsæther, Uma Skaug, Tommy Skullerud, Kai Funderud, Mila Leitane, Eileen Aadalen, Margita Vinklere, Heidi Brathagen, May Bente Jørgensen, Evelyn Lund, Torunn Riise-Larsen, Julie Elise Grefslie, Wenche Hammer, Fredrik Hartviksen, Øyvind Jensen og Ole Martin Aler. Foto:

Av

 

DEL

EIDSBERG: – Vi må nødvendigvis ikke være 20, et kor på 18 kan synge like bra. Vi stresser ikke med de siste, påpeker korleder Halvard Tønneberg.

– Vi vinner, hvis vi bruker alles sterke sider, legger korleder Heidi Brathagen smilende til.

Det er mye latter og smil under korøvelsen. Gjør noen en feil, ler en av det og prøver igjen. 

Eidsberg-gjengen er svært motivert for å gjøre så godt de kan i korkonkurransen.  

Kormedlemmene ankommer øvingslokalet. Alle spente og entusiastiske. Etter hvert setter de seg i en ring, hvor de får navnelapper. En av to korledere, Halvard Tønneberg, starter øvelsen med forskjellige stemmeøvelser og bevegelser slik at koret ikke bare blir varme i stemmen, men også varme i kroppen. I pausen er det kaffe og kaker. Kormedlemmene snakker om noter, sangene og alt annet mellom himmel og jord.

  Med for å vinne 

  23. mars er det klart for den store finalen i Det siste kommuneslaget 2019. Kommunene Askim, Eidsberg, Trøgstad, Hobøl, Skiptvet, Spydeberg, Marker, Rakkestad og Rømskog fra Indre Østfold har alle dannet et kor hver som skal konkurrere mot hverandre. Eidsberg-koret er klar for å gi alt, for å vinne.  

  Vi har snakket med noen av korsangerne om hva slags stemme de synger og noen om hvorfor de er med på korslaget.

  De to korlederne er Heidi Brathagen og Halvard Tønneberg. Heidi Brathagen ble spurt først om hun hadde interesse av å lede Eidsberg-koret etter at hun ble anbefalt av en kollega som skal dirigere koret i Hobøl. 

  – Vi får en litt travel vår, så da er det praktisk at vi er to så vi kan dele litt på det. Derfor kom Halvard inn i bildet, som jeg kjenner fra før, opplyser Brathagen.

  (Saken fortsetter under bildet)

  Korøvelsene er fullt i gang.

  Korøvelsene er fullt i gang. Foto:

  Den nye storkommunen 

  I 2011 var det en tilsvarende korkonkurranse, den gang under navnet Det store kommuneslaget. Arrangørene synes det var så gøy at de bestemte seg for å gjøre det igjen. Men først nå, når de fem kommunene Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad i 2020 skal slås sammen til storkommunen Indre Østfold, skjønte arrangørene at det var siste sjanse.  

  Flere kor-roller 

  For at korene skal føre til nye vennskap og samarbeid, må lagene plukkes ut etter en rekke kriterier. Koret skal bestå av en bestemor, en mor i svangerskapspermisjon, en kjøpmann, en politiker, en person under 15 år, en pedagog, en nyforelsket, en singel, en som ikke er helt A4, en helsearbeider, en med minoritetsbakgrunn, en håndverker, en bestefar, en aktiv idrettsutøver, en innflytter, en student, en kommuneansatt, en jovial person, en yrkessjåfør og en pianist som kan spille for koret under øvelsene.

  Eidsberg-koret mangler fortsatt en bestefar, en mor i svangerskapspermisjon og en yrkessjåfør. Men koret lar seg ikke affisere av at ikke alle kormedlemmene er på plass ennå.

  – Jeg tror at vi har en fordel ved at vi har ukentlige øvelser, sier Heidi Brathagen til koret under øvelsen.

  Flere av kormedlemmene var med i Det store kommuneslaget i 2011. De forteller at det var et utrolig kult konsept, og at de gleder seg til en ny runde med denne konkurransen.   

  Koret hadde noen få samlinger på høsten, før de hadde et opphold frem til nå. Det er fremdeles noen nye medlemmer som kommer i løpet av de neste øvelsene. 

  – De er fremdeles litt nysgjerrige på hverandre, ler en optimistisk Brathagen. 

  Brathagen forteller også at det kanskje ikke så mye samhold i praksis i koret enda, men at alle er så åpne for å bli kjent, og de tar hverandre i hånden og smiler og fleiper. 

  Tidlig interesse for musikk 

  For korlederne Heidi Brathagen og Halvard Tønneberg kom interessen for musikk tidlig. 

  – Jeg begynte i musikkbarnehage og spilte blokkfløyte da jeg var fire år, da begynte jeg å lære noter, opplyser Heidi Brathagen. Begge foreldrene til Halvard Tønneberg har sunget i kor, og faren og farmoren synger fortsatt.

  – Jeg er liksom litt beslektet med det, ler han. 

  Send inn tekst og bilder «

  Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

  Artikkeltags