Har skrevet 424 sider om kjærlighet - jeg er nok en liten gambler

Skogens mann: Forfatter og naturfotograf Svein Syversen (71) lanserer sin nye bok «Storskogen i Østfold – min kjærlighet i ord og bilder». Det skjer på biblioteket på Mysen 13. november. Deretter reiser han rundt til bibliotekene i Østfold. Foto: Privat

Skogens mann: Forfatter og naturfotograf Svein Syversen (71) lanserer sin nye bok «Storskogen i Østfold – min kjærlighet i ord og bilder». Det skjer på biblioteket på Mysen 13. november. Deretter reiser han rundt til bibliotekene i Østfold. Foto: Privat

Artikkelen er over 1 år gammel

Det hjertet er fylt av renner munnen over med, heter det. For Svein Syversen renner det inn på over 400 sider.

DEL

EIDSBERG: I fjor høst ga Svein Syversen ut den siste boken i trilogien «Fjella i Østfold». Bøkene er på totalt 1.400 sider. Nå var det nok skog, myrer, tjern og intervjuer med folk, tenkte han. Men da tenkte han feil. For kjærligheten og dragningen mot skogene i Østfold var sterkere enn han trodde. I mange år bodde han utenfor Østfold. Da lengtet han etter de dype skogene i fylket. Så ble det ny bok.

– Fortell om den.

– Den heter «Storskogen i Østfold – min kjærlighet i ord og bilder». I motsetning til de andre bøkene som har mye tekst, har jeg konsentrert meg mest om bilder i denne boken. Den består av 54 kapitler og 424 sider. Hvert kapittel har en innledning med fakta om temaet. Jeg holder meg til de østlige områdene vest for Haldenvassdraget. Her går det en grønn akse gjennom fylket- fra Hølvannet i Rømskog i nord til Signebøenfjellet i Halden i sør. Jeg er også innom Trøgstad. Dette grønne beltet av skogslandskap må vi verne om i all framtid. Boken har mange fargerike og luftige bilder i tillegg til dikt av Hans Børli.

– Hvilke temaer tar du for deg?

– Store steiner og fjellformasjoner, Jultulsteinen i Marker i Lieskogen er en av disse. Jeg skriver om huler, blant annet Baseliskens hule i Marker. Og mye, mye mer.

– Hvor ligger ditt absolutte favorittsted?

– Å, det er mange steder, det. Men jeg føler meg nok aller mest hjemme i fjellet mellom nordre og søndre Stange Varde – på grensen mellom Marker og Eidsberg.

– Hvilket forlag gis boken ut på?

– Mitt eget. Jeg ordner med trykking og bokbinding. Henter bøkene selv og gjør stort sett alt. Jeg er nok en liten gambler.

– Tjener du penger på bøkene dine?

– De har ikke vært noen gullgruve, nei. Det koster flesk å trykke bøker i dag. Det hadde vært kjempeflott om jeg hadde tjent penger på det. Før fikk litt støtte fra kommunen og fylkeskommunen. Det er det slutt på. Jeg har vært veldig optimistisk og har et opplag på 1.500. Alle disse bøkene har jeg ikke plass til hjemme og må leie lagerplass. Det koster også penger. Men det er veldig moro å gjøre noe som jeg brenner for, sier Svein Svyersen.

– Tror du dette kan bli en julegave til mange i år?

– Det håper jeg. Det hadde vært veldig moro.

– Fortell om deg selv.

– Jeg er SV-politiker i Eidsberg. Som yrkesaktiv har jeg bodd mange steder – både i og utenfor Østfold. Jeg var blant annet den første rådmannen i Rømskog kommune. De siste yrkesaktive årene mine jobbet jeg i plan- og miljøseksjonen i Østfold fylkeskommune.

Artikkeltags