Andreas Abrar Andersen (32) – Lær norsk, ta en utdanning og bli noe

Fra venstre Linn Kabita Lutves (41), Jamil Syed (62), Andreas Abrar Andersen (32) og Bertha Amelia (29). Foran sitter Raheel Syed (25). Sammen jobber de for å hjelpe innvandrere til å bli samfunnsnyttige borgere i Norge.

Fra venstre Linn Kabita Lutves (41), Jamil Syed (62), Andreas Abrar Andersen (32) og Bertha Amelia (29). Foran sitter Raheel Syed (25). Sammen jobber de for å hjelpe innvandrere til å bli samfunnsnyttige borgere i Norge. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

«Mennesker i Fokus» kurser innvandrere inn i Norge. Mandag gjestet de Mysebu mottak.

DEL

EIDSBERG: Det er mye man må lære når man kommer til en ny kultur. Er det lov å slå barn når man skal oppdra dem? Hvilken rolle har kvinner i det norske samfunnet? Og hvilke plikter har de? Det var noen av spørsmålene asylsøkerne på Mysebu fikk svar på.

– Mange tror at Norge er et rikt land på grunn av olje og fisk. Det stemmer ikke, forklarer foredragsholder Manzoor Khan før han utdyper: – Norge er rikt fordi både menn og kvinner jobber.

I salen sitter rundt 20 asylsøkere og følger med. Omtrent halvparten var kvinner. Khan holder foredraget på norsk, Andreas Abrar Andersen oversetter til engelsk.

Menn skifter bleier

– I Norge skifter både menn og kvinner bleier på barna. Det vil si, hjemme hos meg er det bare jeg som skifter bleier, spøker Andersen med publikum som ler usikkert.

Foredragsholderen forteller asylsøkerne at kvinner og menn er likestilte i Norge. Både i det offentlige og hjemme. I tillegg forteller de at en inntekt kan bli lite for en familie i Norge.

– Det er mange som tenker at de må få en jobb raskt og begynne å sende penger hjem. Ikke gjør det – Lær norsk, ta en utdanning og bli noe, oppfordrer Andersen.

Andreas Abrar Andersen (32) forteller unge asylsøkere hvordan det norske samfunnet fungerer.

Andreas Abrar Andersen (32) forteller unge asylsøkere hvordan det norske samfunnet fungerer. Foto:

Viktig med integrering

– Det er viktig å integrere innvandrere så tidlig som mulig. Og få dem til å stå på egne bein og ikke bli en belastning, forklarer styremedlem i Mennesker i fokus, Jamil Syed (62).

Selv kom han til Norge fra Pakistan i 1973. i  1998 startet han Mennesker i fokus for å få innvandrere integrert i Norge som samfunnsnyttige borgere.

– Vi gir dem informasjon og kunnskap, det gir dem makt til å klare seg selv og bygge gode relasjoner, forklarer Syed.

Artikkeltags