Gleder seg til ny kommune: – Nå blir kirken virkelig en Østfold-dom

FLOTT ARBEID: Oppussingen av Eidsberg kirke går mot slutten. Fra venstre sogneprest i Eidsberg, Solfrid Leinebø Seljås, leder i Eidsberg kirkelige fellesråd, Bjørn Solberg, og biskop i Borg, Atle Sommerfeldt.

FLOTT ARBEID: Oppussingen av Eidsberg kirke går mot slutten. Fra venstre sogneprest i Eidsberg, Solfrid Leinebø Seljås, leder i Eidsberg kirkelige fellesråd, Bjørn Solberg, og biskop i Borg, Atle Sommerfeldt. Foto:

Kirken i Eidsberg er god på ungdomsarbeid, mens kirken i Askim er god på religionsdialog. Det kan gi spennende samarbeid, tror biskop Atle Sommerfeldt.

DEL

EIDSBERG: Tirsdag var kirkens overhode i Borg bispedømme, Atle Sommerfeldt, i Eidsberg. Fire år etter visitasen er han på besøk for å se hvordan arbeidet i kirken går.

– Det er gledelig å se alt arbeidet som er satt i gang, ikke minst med oppussing av kirkene, sier Sommerfeldt.

LES OGSÅ: Bruker 10 millioner kroner på å redde 800 år gammel kirke – nå er murerarbeidene innendørs i mål

Flott restaurering

For sogneprest i Eidsberg, Solfrid Leinebø Seljås, var det en stor glede å ønske både konfirmanter og et dåpsbarn velkomne til nyoppusset kirke første helgen i juni.

– Vi har fått skrapet ned til all mur, og malt opp igjen på gammel måte. Det er blitt så fint, sa hun.

Også biskopen lot seg imponere av arbeidet som har blitt lagt ned de siste tre årene.

– Det er flott at kommunen har tatt ansvaret her. Ikke bare har de pusset opp, men også gamle synder er blitt rettet opp, sa Sommerfeldt.

På 70-tallet ble nemlig kirken pusset opp med maling som ikke pustet godt nok, og dermed oppsto det store skader på muren. 10 millioner har vært satt av til å pusse opp kirken i denne omgang, og det er ventet at de utvendige arbeidene blir ferdige i løpet av høsten.

– Kirken er et uvurderlig kulturbygg, og bærer av distriktets historie. Når det nå blir Indre Østfold kommune vil den også bære sitt navn Østfold-domen med rette, siden Østfold som fylke vil forsvinne, påpekte biskopen.

LES OGSÅ: Disse fem skal styre kirken i Indre Østfold – slik har de fordelt jobbene

Samarbeide

Inne i kirken var en av distriktets unge organister i gang med å øve. Syver Minge fra Trøgstad studerer på musikkhøgskolen og skal jobbe som organist i flere menigheter i sommer.

Sommerorganist Syver Minge øver i kirken.

Sommerorganist Syver Minge øver i kirken. Foto:

Biskopen lot seg imponere igjen.

– Jeg synes de har vært veldig flinke med det kirkemusikalske arbeidet her i Eidsberg, blant annet har de en plan for dette arbeidet. Mange kirker er gode konsertlokaler og trekker til seg mer etablert artister, sa Sommerfeldt.

Han berømmet fellesrådet både for arbeidet med etablering av Kirkens Bymisjon og aktivt ungdomsarbeid.

– Det er et gratis tilbud, åpent for alle, med ballspill i hallen. Her kan man komme uten å forplikte seg, uten å prestere noe, vi trenger et tilbud til den gruppen også, påpekte han.

Sommerfeldt ser for seg et godt samarbeid mellom menighetene i den nye kommunen.

– I Eidsberg er de gode til å ta seg av innvandrere fra andre kirkesamfunn, og i Askim er de gode på religionsdialog. Dette kommer til å bli så bra, sa en optimistisk biskop.

FLOTT OPPUSSING: Sogneprest Solfrid Leinebø Seljås vise fram den nyoppussede Eidsberg kirke til biskop Atle Sommerfeldt. Til venstre fungerende prost Runo Lilleåsen og leder av meinghetsrådet i Mysen, Bjørn Solberg.

FLOTT OPPUSSING: Sogneprest Solfrid Leinebø Seljås vise fram den nyoppussede Eidsberg kirke til biskop Atle Sommerfeldt. Til venstre fungerende prost Runo Lilleåsen og leder av meinghetsrådet i Mysen, Bjørn Solberg. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags