På en avdeling i fengselet var det kaker hver dag – sånn er det ikke lenger

– Vi vet hvor viktig det er for rehabilitering at man kan drive med fysisk aktivitet, så det var en prioritet å gi innsatte gode arealer for trening og aktivitet, sier fengselsinspektør Heidi Brandtenborg

– Vi vet hvor viktig det er for rehabilitering at man kan drive med fysisk aktivitet, så det var en prioritet å gi innsatte gode arealer for trening og aktivitet, sier fengselsinspektør Heidi Brandtenborg Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Trodde du innsatte i fengsel bare spiser sjokolade og potetgull? Da tar du nok grundig feil.

DEL

MYSEN: Forestill deg følgende: Du er innelåst på en avdeling med elleve andre innsatte fra hele verden og i alle aldere. En ting samler de innsatte mer enn noe annet, nemlig matlaging. I Indre Østfold fengsel, avdeling Eidsberg, har alle de åtte avdelingene i det nye bygget et stort kjøkken hvor de innsatte kan lage den maten de selv ønsker.

Hver dag får de 97 kroner som skal dekke alt fra dusjsåpe til sjokolade og den maten de selv ønsker å lage. En dag i uka får de handle det de måtte ønske i fengselsbutikken inne på området, inntil 1.200 kroner hver uke dersom de har så mye penger.

– I snitt handler gutta for omtrent 800 kroner i uka, sier Kine Raknerud som driver den 64 kvadratmeter store butikken.

LES MER: Nå skal de innsatte fortelle om livet bak murene på riksdekkende radio

Over 3 millioner

Etter et års drift har hun fått et unikt innblikk i hva innsatte handler. Prisene er veldig konkurransedyktige i forhold til vanlige butikker. Omsetningen i 2018 forventes å ligge på 3-3,5 millioner kroner.

– Vi handler rett fra grossist og legger kun på et lite minimum for ikke å gå i minus, sier hun.

– Det er veldig gode priser her. Spesielt på grønnsaker. Fisk og halalkjøtt er noe dyrt, synes «Per», som soner en lengre dom.

Etter et års drift har Kine Raknerud  i fengselsbutikken fått et unikt innblikk i hva innsatte handler.

Etter et års drift har Kine Raknerud i fengselsbutikken fått et unikt innblikk i hva innsatte handler. Foto:

Alle innsatte får felles middag levert av det offentlige, i tillegg til melk, brød og frukt. Likevel velger stort sett alle på innsiden å lage egen mat på kvelden.

Og her er det en voldsom kreativitet i sving. Hver dag diskes det opp forskjellige retter fra alle verdenshjørner. Afrikansk kyllinggryte med peanøtter, hjemmelagede pizzaer, enorme hamburgere laget fra bunnen med selvbakte brød, vegetargryter og så videre. I tillegg til mye baking.

LES MER: Innsatte i Eidsberg fengsel skal lage «røverradio»

Tunfisk og egg topper

Raknerud lar seg imponere over hva de innsatte faktisk bruker pengene på. For mens de har en hel rad med sjokolade, nøtter, potetgull og andre fristelser, er det andre varer som slår mer an.

– Vi selger desidert mest tunfisk og egg, forteller hun. I motsatt ende av skalaen finner vi melkerull, Non-stopp og dippmiks.

Ser du bort ifra tobakk og Rizla, er det 1,5 liter cola som topper den «usunne» lista.

Den når ikke en gang inn på topp 20-lista over de mest solgte varene det første halve året av 2018

– Sukker blir stort sett brukt til baking, så det velger vi å se på som et positivt salg, selv om det er sukker, smiler butikksjefen.

– Hodet fungerer bedre

– På en avdeling var det kaker hver dag, minnes «Per», en av de mange innsatte som har satt seg selv på diett for å komme i bedre form.

– Fokuset på å spise sunt er stort, sier han.

Det bekrefter Raknerud, som møter de innsatte daglig når de får handle selv.

– Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra de innsatte om at hodet fungerer bedre her inne med et sunt kosthold uten for mye sukker, smiler Raknerud.

LES MER: Ole Johnny soner dom på 17 år – har laget et meget spesielt pepperkakehus

For eksempel ligger det fortsatt påskegodteri til kun 10 kroner i salgshylla, snart fire måneder etter at varene ble tatt inn.

– Jeg hadde virkelig trodd vi skulle klare å bli kvitt dem, men det sier mye om hvordan de prioriterer når de skal handle.

Glad for trening

De innsatte selv roser fengselet og hvilke muligheter de har til å være aktive, samt måten det er lagt opp til at de innsatte selv skal kunne lage mat inne på avdelingene.

– Jeg spiser sunnere her fordi det er så gode treningsmuligheter, sier «Per». Han ønsker ikke å stå frem med sitt ekte navn eller bilde, men forteller villig om sine erfaringer fra andre fengsler.

– Her er det en stor, flott luftegård hvor vi kan trene kondisjon og styrke. I tillegg til styrketreningsapparat og gymsal. Hadde det ikke vært for det, hadde det blitt mer sjokolade, innrømmer han.

Fengselsinspektør for Metode og innhold i fengselet, Heidi Brandtenborg forteller om prosessen med bygging av nye avdeling Eidsberg.

– Vi vet hvor viktig det er for rehabilitering at man kan drive med fysisk aktivitet, så det var en prioritet å gi innsatte gode arealer for trening og aktivitet. I luftegården er det en «Tuftepark» som er frittstående treningsapparater for styrketrening med egen kroppsvekt.

– Læringsprosess

Brandtenborg forklarer bakgrunnen for at de innsatte selv kan gå ned for å handle.

– En av grunnpilarene i Kriminalomsorgen er normalitetsprinsippet, som sier at livet på innsiden skal være tilnærmet likt det i frihet. Vi har derfor lagt opp driften av fengselet slik at innsatte med veiledning av ansatte kan lage handleliste, og selv gå ned i butikken for å handle. Målet er at innsatte lærer seg å disponere pengene sine, og blir i stand til å ta gode og sunne valg. Mange av de vi jobber med har aldri har måttet forholde seg til penger eller matlaging på denne måten. For oss er det en viktig læringsprosess og bidrar til at de innsatte forlater fengselet med mer kunnskap enn da de kom inn, sier Brandtenborg.

FAKTA IØF, avd. Eidsberg

Fengsel med høyt sikkerhetsnivå for menn. Ordinær kapasitet er 102 plasser. Fengselet ble pusset opp og utvidet våren 2017.

Fengselet har et tilrettelagt tilbud for 25 til 40 unge innsatte mellom 18 og 25 år, en rusavdeling etter Stifinner-modellen, BRO C2.

Utover det ta imot alle kategorier innsatte, både varetekt og domssonere.

Artikkeltags