– Jeg har prøvd å sette meg mål som dette før, men feilet etter bare ti dager kanskje. Så nå har jeg tatt en litt annen tilnærming, sier Eddy Lyshaug (45,5).

Knapstingen har i 27 dager på rad stått opp halv seks om morgenen og gått fem kilometer tur, før frokost med ungene.

– Det handler om å være kaptein i eget liv. Jeg er over middels opptatt av mental trening, at huet skal funke best mulig. Da vet vi at søvn, kosthold og fysisk aktivitet er alfa omega.

– Jeg har jo satt dette målet før – 100 dager med fem kilometer tur om morgenen. Men denne gangen har jeg satt meg delmål. Første målet var 25, og det klarte jeg. Da får man mestringsfølelse, så da kjennes det lettere ut å motivere seg videre fordi mestringsfølelse gir motivasjon. Så nå er jeg klar for å klare 50 dager. Så 75 dager, og så tilslutt 100 dager, sier Lyshaug med optimisme i stemmen.

(Saken fortsetter under bildet)

De tidlige gåturene har også blitt lagt merke til i nærmiljøet.

– Jeg synes det er veldig hyggelig med alle bilene som kjører forbi og tuter, fordi det er noen som kjenner meg. Det er kjempehyggelig, men jeg har ikke på meg briller, så jeg ser jo ikke en dritt. Så hvis jeg ikke hilser tilbake så er det bare fordi jeg ikke ser hvem det er. Jeg går ikke i søvne altså, ler Lyshaug.

45-åringen sier at han allerede etter bare 27 dager merker stor forskjell både på kroppen og hodet.

– Er du gæren – det er natt og dag. Hodet henger med og kroppen har mye mer overskudd allerede. Høsten pleier også å være en tyngre tid, så da er det viktig med gode investeringer i mental helse.

– Jeg har ikke alltid vært opptatt av trening og sånt. Det har kommet med årene. Jeg vil være i god fysisk form, ikke nødvendigvis trent. Jeg vil ha overskudd og være i form. Men det viktigste er dette med hva det gjør for god mental helse, sier Lyshaug og fortsetter.

– Jeg har selv hatt en del utfordringer med psyken tidligere i livet, så dette er et veldig viktig tema for meg. Med mine utforinger har jeg hatt relativt lave forutsetninger for å lykkes, men likevel har jeg vært Norges kanskje mest ufaglærte “lærer” nå i 14 år.

– Jeg vet litt om det å ikke passe inn i A4-boksen. Det har gjort til at jeg kanskje har hatt en litt annen tilnærming til elever med forskjellig grad av utfordringer.

– Og det igjen, har ført til at jeg har vært så heldig å få lov til å holde foredrag om dette på Oppvekstkonferansen til Skiptvet kommune i slutten av oktober. Det blir folk av de fleste, avslutter Lyshaug.