Gå til sidens hovedinnhold

Besøkshesten Liva (9) er kåret til én av Norges dyrehelter

Artikkelen er over 4 år gammel

Miniatyrhesten Liva fra Ørje skaper glede i hverdagen på eldrehjem i distriktet. Nå får hun pris for innsatsen.

MARKER: Liva er nemlig kåret til én av Norges dyrehelter av Agria Dyreforsikring. Den vesle hesten er bare 80 cm høy, og beveger seg med letthet mellom stoler, bord, senger og mennesker. Hun oppfører rolig i møte med nye mennesker, og lar seg ikke stresse av å være et midtpunkt i timevis. Hun har dessuten lært seg å gå inne uten hestesko.

Siden i fjor høst har hun og matmor Mette Lyng vært på besøk til Marker bo- og servicesenter, Ryggeheimen, Grinitun i Spydeberg, Edwin Ruuds omsorgssenter i Eidsberg og Kurland sykehjem i Sarpsborg og Sollia bo- og servicesenter i Skiptvet.

LES OGSÅ: – Gir mestringsfølelse

– De smilene og den begeistringen som jeg opplever når jeg og Liva kommer på besøk er rett og slett utrolig rørende. Det at hun er så liten og rolig gjør at det er lett for både store og små å lære henne å kjenne. Hun har også en helt egen evne til å vekke minner og følelser hos demente og andre eldre som sliter med hukommelsen. Hun treffer rett og slett en nerve hos dem, vekker en følelse eller et minne om en svunnen tid. Det er disse øyeblikkene jeg lever for, sier Lyng.

I fjor høst opprettet hun Foreningen Besøkshesten. Hjemme på Kallak bor det tre besøkshester, alle er europeiske miniatyrhester.

– Jeg har brukt ett år på å finne de riktige hestene. Nå har jeg Knut, Teddy og Liva. Knut skal brukes ute i sansehagen på vår og sommer. Han skal også ris inn til bruk for barnehagebarn, forklarer Lyng.

Målet er at foreningen skal bli en ideell organisasjon som reiser rundt gratis til eldre- og sykehjem i distriktet. For å få til det trenger hun sponsorer for ikke å tape altfor mye av sine egne penger. Foreløpig betaler hun en del selv, i tillegg til et lite utlegg fra sykehjemmene.

– Etter dette kan jeg kanskje få det til. Det er viktig å gjøre dette. Jeg lever og ånder for dyr og liker å jobbe med mennesker, sier hun.

Historien om besøkshelten varmet også hjertene til juryen bak Norges dyrehelter.

– Med Norges dyrehelter ønsker vi å ha fokus på dyrenes innsats i samfunnet. Vi har fått inn mange flotte nominasjoner fra hele landet som viser hvor viktige våre dyrevenner er for oss mennesker. Liva er et flott eksempel på en slik dyrehelt som gir glede til andre menneske, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Foruten å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelter, får Liva og matmor også 5.000 kroner fra Agria Dyreforsikring som kan doneres til et valgfritt veldedig formål. Valget falt på NOAH og deres arbeid for et dyrepoliti i Norge.

Fakta

Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.

LES OGSÅ: Thomas (42) tok sjansen og stilte i sitt første ridestevne

Kommentarer til denne saken