TRØGSTAD:  Snart smelles nyttårsfeiringen i gang for fullt, men det er ikke like moro for de firbeinte.

– Det er ikke mange dyr som gleder seg til nyttårsaften, sier eier og veterinær Jeanette Svendsen ved Trøgstad Dyreklinikk.

Juletiden kan være en slitsom tid for mange kjæledyr. Ikke bare fyres det opp raketter. Huset bugner over av julegodter, og det er ikke bare mennesker som lar seg friste. Julemat og julegodterier som sjokolade kan føre til alvorlig magetrøbbel og forgiftning hos hunder.

– Hvorfor bør man ikke gi dyra julemat?

– Mange av matvarene som vi vanligvis har framme denne tiden på året kan være veldig farlig for dyra. Julemat er kraftig kost som dyra ikke er vant til å spise. Som en gylden regel bør man ikke gi hunden noe som avviker veldig fra dens vanlige kosthold. Hvis du absolutt skal gi den noe, kan den få en halv potet med brun saus.

– Har dere hatt noen akuttilfeller innom?

– Vi har hatt noen tilfeller med sjokoladeforgiftning hos hund. Hunder liker lukten og smaken av sjokolade. Jo mørkere den er, dess farligere er det. Heldigvis har det alltid gått bra. Det er en fordel at man er mer sammen med dyra sine i jula og kan følge med på dem.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Hvorfor er gavebånd farlig?

– Mange hunder er ukritiske og spiser de utroligste ting som kan sette seg fast i tarmen. Det er en vanlig problemstilling at fremmedlegemer som klær, legoklosser og stein kan sette seg fast. Hunder, og særlig katter, er glade i leke med gavebånd og kan finne på å svelge det.

– Har du noen tips før nyttårsaften?

– Ta aldri hunden ut for å se på rakettene. Ikke nør oppunder engstelsen. Hundene kan bli engstelige når de skjønner at eieren er engstelig og prøver å trøste dem. Mange gir hundene sine beroligende medisin, som er effektivt dersom man har en veldig redd hund. Hvis en hund først er blitt skremt blir det som regel verre for hvert år.

– Hva gjør man om dyret blir akutt syk i jula?

– Alle kommuner har en offentlig veterinærordning. Dyrehospitalene har alltid døgnåpen beredskap. De nærmeste er Fredrikstad Dyrehospital, Jeløy Dyreklinikk og Sørum og Fet Veterinærkontor.

– Har dere noen generelle juleråd?

– Gjør mest mulig som du pleier. Både dyr og eiere bør stresse ned i jula, råder Jeanette Svendsen.

Tips til en trygg og god jul:

  • Ikke gi hunden eller katten restemat fra julens etegilder. For en hund eller kattemage kan fet matutløse alvorlige mage-tarm-problemer. Løk og hvitløk er farlig for hunder. 
  • Vokt over konfektesken! I sjokolade finnes det et stoff som er giftig for hund. En forlatt konfekteske eller sjokoladeskål på stuebordet kan være livsfarlig for hunden.
  • Pass på gavebånd og glittersnører! Disse er gøy å leke med men lett kan feste seg i mage-tarmkanalen.  
  • Still juletreet på et sikkert sted. Julekuler i glass kan skjære opp dyrets poter og granbar er svært tungt fordøyelig for både hund og katt. Juletrebelysningen bør også plasseres utenfor nysgjerrige dyrs rekkevidde.  
  • Tenk på at levende lys kan velte på grunn av logrende haler og nysgjerrige snuter. Still lys høyt så dyrene ikke kommer til, og la ikke dyret være alene i et rom med levende lys.  
  • Vær forsiktig med juleblomstene: Hyasinter, amaryllis, julestjerne, og juleroser er giftige for både hund og katt.
  • La ikke gjærdeig stå fremme til heving slik at hunden kan nå den. På noen sekunder kan en hund glefse den i seg, og så få akutte mageproblemer. Rosiner er dessuten giftig for både hund og katt.

(Kilde: Anicura)