Turistforeningen feirer 150 år – inviterer alle til utebursdag

AKING: Det blir muligheter for aking under Kom deg ut-dagen. PRESSEFOTO

AKING: Det blir muligheter for aking under Kom deg ut-dagen. PRESSEFOTO Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Søndag 21. januar er det nøyaktig 150 år siden Turistforeningen ble stiftet. Dette feirer DNT Indre Østfold med utebursdag både i Trøgstad, Rakkestad, Askim og Spydeberg.

Når Norges største friluftslivsorganisasjon fyller år, skal alle få være med å feire. Rundt 150

utebursdager landet rundt går av stabelen på Kom deg ut-dagen 21. januar, med totalt 40.000 små og store bursdagsgjester, opplyser DNT i en pressemelding.

LES OGSÅ: Fikk én million kroner til å bygge flytende overnattingssteder

– Dette er en feiring av DNTs første 150 år som forening, men vel så mye feirer vi at vi er en turnasjon som elsker friluftsliv. Vi håper så mange som mulig har lyst til å være med på verdens største utebursdag denne dagen, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

De fleste av DNT sine 57 medlemsforeninger er klare til feiring med varierte tilbud; bursdagsleker, natursti, bålkos, konkurranser, turer og mye mer.

(Saken fortsetter under bildet)

KOMMER TURBO? Det er varslet at Turbo kommer til Spydeberg på søndag. PRESSEFOTO

KOMMER TURBO? Det er varslet at Turbo kommer til Spydeberg på søndag. PRESSEFOTO Foto:

På følgende steder blir det lek og moro førstkommende søndag: Trøgstad Fort, Skansehytta i Askim, Grååsen i Spydeberg og Sandbekk Mølle i Degernes,

Det var Turistforeningens far, Thomas Heftye, som 21. januar 1868 samlet et knippe utvalgte på Sarabråten i Østmarka i Oslo og dannet foreningen.

LES OGSÅ: Voldsom interesse for helt ny DNT-hytte – i helga åpnes den

– Å gjøre det enkelt og rimelig å drive et allsidig friluftsliv var ønsket tilbake i 1868, noe vi har som rettesnor den dag i dag. Heftye visste hva han drev med, for i dag er friluftslivet noe av det mest populære man kan holde på med, sier Øveraas.

Førstkommende søndag blir det fest. Ryktene sier at  både ordføreren i Spydeberg og selveste Turbo kommer til å være tilstede i Spydeberg denne dagen, sier daglig leder i DNT Indre Østfold, Kjersti Berg Sandvik.

Fakta om 150-åringen 

  • DNT arbeider for et enkelt, aktivt, allsidig og naturvennlig friluftsliv og for sikring av friluftslivets natur- og kulturgrunnlag. 
  • DNT har 57 medlemsforeninger over hele landet som skaper aktiviteter og drifter og vedlikeholder et stort nettverk av hytter og ruter.  
  • DNT har i dag Barnas Turlag på over 220 steder og vokser stadig.
  • Mesteparten av arbeidet gjøres av frivillige, som årlig legger ned 750 000 dugnadstimer for å gi folk gode naturopplevelser. Det tilsvarer 426 årsverk.  
  • DNT har 550 betjente, selvbetjente og ubetjente hytter 
  • Foreningen ble stiftet i Østmarka i Oslo 21. januar 1868 av blant andre Thomas
  • Heftye.
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags