Gå til sidens hovedinnhold

– Det er vanskelig å forstå at brannberedskapen i bygda kan bli bedre med færre biler og færre brannfolk

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Brannberedskap er viktig. Det kan stilles spørsmål ved om brannberedskapen i bygda har blitt dårligere i tida etter at Skiptvet ble med i Indre Østfold Brann og Redning (IØBR).

Situasjonen nå er at det er en brannbil mindre stasjonert i bygda og kun en av bygdas brannfolk har godkjenning som røykdykker. Samtidig er det slik at Skiptvet nå betaler mer for brannberedskap enn hva det kosta da vi hadde kommunalt brannvesen.

Om brannen i Meierigården kunne blitt stoppa på et tidligere tidspunkt vet jeg ikke, men lokale brannfolk uttalte til Smaalenenes Avis 1. mars at de opplevde at deres innsats ikke var optimal nettopp fordi de ikke kunne gå inn i bygget. Skiptvets brannmenn ble nærmest sittende utenfor å vente til det kom røykdykkere fra Askim, verdifulle minutter gikk tapt.

LES OGSÅ: Tror forrige ukes brann i Meierigården kunne vært stoppet mye tidligere

LES OGSÅ: Gårdeieren kjempet mot flammene: – I starten var jeg sikker på at vi skulle greie å slokke brannen  

Det er vanskelig å forstå at brannberedskapen i bygda kan bli bedre med færre biler og færre brannfolk, og tankbil stasjonert utenfor bygda. Dette er slik det kan bli om IØBR følger rådene fra en fersk konsulentrapport.

Da det nylig brant på Glennetangen gikk det 20 minutter før Skiptvets brannvesen var på plass. Dersom man måtte ha venta på brannbil fra Askim eller Spydeberg ville det gått ytterligere minst et kvarter.

Sommeren 2018 opplevde vi den tørreste sommeren på over hundre år. Skogbrannfaren var ekstrem. Heldigvis slapp vi de store brannene her i distriktet, mens man i Sverige hadde enorme branner. Det er blitt meg fortalt at noe av grunnen til at det gikk såpass bra her i Norge var at vi her har en kombinasjon av desentralisert brannvesen og spredt bosetning, begge er faktorer som gir kortere responstid fram til slukking kommer i gang.

I fjor ble det sagt at lokale skogeiere ikke hadde de nødvendige opplæring for å kunne bidra ved en skogbrann i kommunen. Det er uforståelig at bønder og skogeiere ikke ble medregnet som en ressurs.

Mange bønder har store tankvogner som kan frakte vann, og skogeiere både vil og kan være til nytte når en skogbrann må begrenses. Vi må håpe at vi slipper å oppleve en slik ny tørkesommer, men likevel må IØBR sørge for at bønder og skogeiere får den nødvendige opplæring slik at de kan bistå i eventuelle skogbranner.

LES OGSÅ: Brann på kjent campingplass

Brannberedskap i Skiptvet vil være en sak som politikerne må ha fokus på framover. Skiptvet Arbeiderparti har programfesta at god brannberedskap skal sikres, og at det skal være en brannstasjon i bygda med tilstrekkelig kapasitet og kompetanse.

Som selvstendig kommune kan vi heldigvis vurdere andre løsninger enn dagens IØBR. Jeg sier ikke at Skiptvet må forlate IØBR, men dersom brannberedskapen ikke blir opplevd som god må steiner snus for å gjøre den god nok.

Kommentarer til denne saken