Gå til sidens hovedinnhold

Derfor går ikke alarmen i Indre Østfold onsdag

Artikkelen er over 1 år gammel

Onsdag formiddag går «flyalarmen» over hele landet, men ikke i Indre Østfold.

Årsaken til alarmen skal være at Sivilforsvaret, som opererer varslingsanlegget, avholder én av to årlige øvelser.

Alarmen berger i beste fall bare innbyggerne i byene i Ytre Østfold.

Varslingsanleggene i Askim, Mysen og Rakkestad ble nedlagt på 1990-tallet. Den kalde krigen var over. Av innsparingshensyn ble en rekke anlegg over hele landet lagt ned. I Østfold overlevde fem anlegg: Moss, Fredrikstad, Sarpsborg, Halden og Spydeberg.

Men for fire år siden var det over og ut også for Spydeberg-anlegget. Det var plassert på ungdomsskolen.

Sirenen i Spydeberg tatt ned i forbindelse med ombyggingen av skolen.

– Anlegget viste seg å være i så dårlig forfatning at det ikke ble satt opp igjen, opplyste adjutant i Østfold sivilforsvarsdistrikt, Espen Johansen til Smaalenenes Avis den gang.

– Anlegget hadde heller ikke samme varslingseffekt som tidligere. Nærheten til E18 gjorde at dette anlegget fikk leve videre som det eneste i Indre Østfold. Men etter at E18 ble lagt om, falt dette argumentet vekk, opplyste han.

Farlig gods

Spydeberg-anlegget ble lenge sett i sammenheng med at det fraktes en del farlig gods på E18. Ved en eventuell ulykke ble det sett som en fordel om dette kunne varsles. I så fall ville Sivilforsvaret ha sendt ut varselet: «Viktig melding, lytt til radio».

Det er risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS-analyser) som er med på å trekke opp retningslinjene for hvor det er behov for varsling. Endelig avgjørelse tas på direktorat- og stortingsnivå.

Da planene ble lagt om på 90-tallet, fikk Indre Østfold lavere prioritet enn byene i ytre del av fylket.

Det er signalet for «viktig melding – søk informasjon» som sendes ut klokka 12.00 onsdag.

Varslingsprøven gjennomføres to ganger i året, i januar og juni. Signalet sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene. Hvis du hører dette signalet betyr det i praksis at du skal søke informasjon i for eksempel radio, tv, nettaviser, kriseinfo.no og sosiale medier.

Sivilforsvaret har flere varslingssignaler, men bruker nå bare dette ene signalet.

I fredstid er det politiet som har myndighet til å bruke Sivilforsvarets tyfoner. I en krisesituasjon vil alarmen være etterfulgt av en nyhetsmelding lest opp på NRK, da primært i en av de nyhetsrettede kanalene, som P1.

Varslingssignalene «flyalarm» og «faren over» vil ikke lenger bli testet regelmessig under varslingsøvelser.

I Østfold er det 48 operative tyfoner.

Sivilforsvaret tester sine anlegg to ganger i året. Andre onsdagen i januar testes signalet «Viktig melding, lytt til radio». Andre onsdagen i juni testes signalene «Flyalarm» og «Faren over».

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Kommentarer til denne saken