Gå til sidens hovedinnhold

Denne lokale gjengen satte sitt preg på junior-VM i nordiske grener

Artikkelen er over 2 år gammel

Spydeberginger var sentrale i både bakke og smøretrailer under junior-VM. Trond Wiggo Hagen (32) hadde hovedansvaret for å lage de beste skiene. I bakken var det igjen tre generasjoner Villumstad som markerte seg.

LAHTI: Hagen var for tredje vinter på rad ansvarlig for smøring og glid for de norske på junior- og U23-VM i Lahti i Finland. Han hadde med seg seks mann.

– Vi som smør ski er ikke noe mindre ivrige enn utøverne på å nå de beste resultatene, smiler Hagen.

Med stort sett mange minusgrader var det stabilt føre og som vanlig mange norske medaljer.

– Det største øyeblikket var jentenes seier på stafetten, sier Trond Wiggo.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Jentestafetten i junior-VM hadde ikke hatt norsk seier siden 2011. Da gullet kom den siste langrennsdagen, var det også fem dager siden forrige langrennsgull.

LES OGSÅ: Arrangerer minnerenn for Vibeke Westbye Skofterud – håper på over 500 deltakere

Redningsvesten reddet livet

I hoppbakken var bestefar Ole Åsmund Villumstad (74) fra Spydeberg stolt til stede og fulgte barnebarnet Fredrik Villumstad, som bor på Ellingsrud. Sønnesønnen tok en sterk 15. plass individuelt før han slo til med sølv i både lagkonkurransen og miks-konkurransene. Prestasjonene var i grunn mot alle odds.

– 21. juni i fjor kjørte jeg med vannski, og ble etter hvert liggende i vannet og skulle svømme, men jeg klarte ikke å bevege meg. Hadde jeg ikke hatt redningsvest, ville jeg ha druknet, sier 19-åringen.

Det viste seg at Fredrik hadde et tretthetsbrudd i ryggen. I et halvt år ble det ingen hopping. I den siste drøye måneden før gjenopptakelsen av hoppingen, kunne han trene en del alternativt. Først 20. desember ble det igjen hoppet. I løpet av én måned kom han i gang, sikret junior-VM-billetten for tredje år på rad og fant formen til mesterskapet.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Det er helt enestående at han er tilbake. Han må bare være kjempefornøyd. Hans treningsgrunnlag er en helt annen enn de andres. Så hans prestasjoner viser at det virkelig er potensial for å få til mye, sier farfar Ole Åsmund og legger til med et smil.

– Fredrik var den beste på VM uten trening.

Ståle Villumstad (50), som er sønn til Ole Åsmund og far til Fredrik, har siden august 2017 vært ansatt som arrangementsleder for hopp i Norges Skiforbund, men tror ikke han kan love noe større hopparrangement til Indre Østfold med det første.

– Hovedlandsrennet kunne vært en mulighet, men for eksempel Furukollen i Trøgstad blir nok for liten, dessverre, sier han.

LES OGSÅ: Jan-Henrik (19) er tilbake etter to kneoperasjoner – nærmer seg norgestoppen i langrenn

LES OGSÅ: Da morfar døde, sluttet Marin (16) med langrenn. – Det ble ikke det samme uten ham

Todelt arbeidsår

Smører Trond Wiggo Hagen har siden 2011 vært knyttet til lag, team eller grupper for å gi utøvere de beste forutsetninger for å nå mål og drømmer.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Fra september til april jobbes det heltid og vel så det på norgescup, andre nasjonale renn, skandinavisk cup, verdenscupene i Norge, mesterskap for junior og unge seniorer og også en del testcamper. I varmeste delen av året har han et anleggsfirma hvor det dreier seg mye om gravearbeid.

– Jeg har noen faste kunder. Om vinteren ringer de ikke. De vet at jeg er på skirenn.

Hans kontrakt med Skiforbundet går ut etter denne vinteren.

– I utgangspunktet ønsker jeg å fortsette, sier mannen fra Spydeberg.

 

Kommentarer til denne saken