BEITOSTØLEN (Nettavisen): Kontrasten mellom den vonde perioden for tretten år siden og livet hun lever i dag kunne ikke vært større. 33-åringen har blitt langrennstrener på høyt nivå, har samboer på hjemmebane og trives med egen tilværelse.
Når Nettavisen møter henne på utøverhotellet under åpningshelgen på Beitostølen kommer hun gående med et smil om munnen. Tidligere samme dag har flere av utøverne hennes gått inn til knallsterke plasseringer i sesongens første skirenn.
Kørra har virkelig lyktes med det hun driver med, men er smertelig klar over at ting kunne sett veldig annerledes ut.
– Jeg har vært gjennom et helvete, men det har gjort at jeg vet hvor mye jeg tåler, sier hun flere år etter hendelsen som kommer til å være med henne resten av livet.
«Jeg vil ikke dø»
Det var 5. desember i 2009 at Kørra ble dratt inn i en bil etter en studentfest i Dallas i Texas. Der ble hun voldtatt av tre ulike menn, som alle sitter fengslet den dag i dag. Tilværelsen som student ved Southern Methodist University fikk plutselig en brå vending.
Inne i bilen den natten holdt gjerningsmennene et våpen mot hodet hennes. Kørra tryglet og ba om å få leve.
– Under voldtekten følte jeg ikke at jeg eksisterte i min egen kropp. Alt fokuset mitt var å beholde roen for å overleve. Det eneste jeg tenkte var «jeg vil ikke dø, jeg vil ikke dø».
Den daværende 19-åringen ble sluppet fri etter kort tid og ble senere funnet av amerikansk politi. Hun ble kjørt til sykehus og tilbrakte natten der. Jobben med å finne de tre voldtektsmennene startet umiddelbart.
Tøffe tak
Det tok tre dager fra hendelsen skjedde, til Kørra fikk beskjed om at en av de tre var pågrepet. Kort tid etter fant de også de to andre.
– Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært i dag om de ikke ble funnet. Da tror jeg at jeg hadde levd med en redsel i meg, som jeg slipper å føle på nå, forteller hun ærlig.
De påfølgende månedene gikk med til lange rettssaker og en hel del venting. Deretter startet prosessen med å ta livet tilbake. Det ble vanskeligere enn hun hadde sett for seg.
– Det har vært noen drittøffe tak, men jeg har aldri følt at det har knekt meg eller forandret meg veldig som person. Men det er klart at det har vært en prosess, som ingen tjueåring burde gjennomgå. Det er klart at det har preget livet mitt.
Besøkte gjerningsmannen i fengsel
I forsøket på å komme seg videre, lette Kørra stadig etter svar. Det førte til slutt til at hun besøkte en av voldtektsmennene i fengsel. To av de involverte fikk livstid bak murene, mens den tredje fikk 25 år. Den daværende studenten følte at sistnevnte var den eneste som viste anger i etterkant. Til tross for at hun ble frarådet å dra, valgte hun å besøke mannen i fengsel.
– I etterkant hadde jeg et ekstremt behov for å få svar. Jeg studerte psykologi på den tiden og var opptatt av å forstå. Det å se måten han angret på, det ga meg litt troen på menneskeheten igjen. Livet blir jo snudd opp ned når noe sånt skjer.
– Hvordan var det møtet?
– Veldig emosjonelt. Det kostet mye. Samtidig så tror jeg det var en måte for meg å ta tilbake min kontroll. Det som var fint med møtet var at det var han som satt der og gråt. Jeg tok vel på meg en maske den dagen, men jeg var veldig bevisst på at jeg skulle være den sterke og at det var han som skulle ha det vondt. Litt sånn, se her, det var jeg som gikk seirende ut.
– En emosjonell dag
Det begynner å nærme seg slutten av november når Nettavisen snakker med Kørra om den vonde hendelsen. Skisesongen har akkurat begynt og landslagstreneren går en lang vinter med mye reising i møte.
Det begynner også å nærme seg datoen hun fortsatt sliter med: 5. desember. Det var tross alt den datoen som snudde livet hennes på hodet i 2009.
– Det er en spesiell dato, det tror jeg det alltid kommer til å være. Det er en emosjonell dag, hvor jeg kan få litt fysiske reaksjoner. Men i fjor, eller året før, så kom jeg ikke på det før på kvelden. Jeg glemte datoen og det føltes veldig godt.
Voldtekten har satt sine spor hos 33-åringen, som senere begynte å skrive for å bearbeide følelsene knyttet til den vonde opplevelsen. Kørra ga i ettertid ut en bok og holdt en rekke foredrag om opplevelsen hun hadde gått gjennom. Skitreneren håper at hun også i fremtiden kan hjelpe andre i tøffe situasjoner, slik hun gjorde ved å snakke om temaet i årene etterpå.
Drømmer om familie
Kørra har i dag fått situasjonen på avstand, men tror at det på noen måter har lært henne å bedre takle ulike situasjoner. Også i jobben tror hun at hun kan ta med seg lærdom fra det hun har vært gjennom.
– Jeg føler de perspektivene jeg har, både til livet og det å stå i tøffe tak, at det hjelper meg. Også hvor sta og hardtarbeidende jeg er, det er nok en styrke i jobben min.
Langrennstreneren har ambisjoner om å en dag klatre til det øverste nivået i norsk langrenn. Hun drømmer om trenerjobben på elitelaget, som hun søkte på tidligere i år. Den gang ble det ikke elitejobb, men opprykk til rekruttlaget. Den rollen stortrives hun i.
Nettavisen og Sarpsborg Arbeiderblad sender norgescupen, junior-NM og Hovedlandsrennet gjennom vinteren. Rennene kan du se HER. Lørdag 26. november kan du se Manglerud Star-Sparta Sarpsborg klokka 16.00.
På privaten drømmer Kørra om familie. Hun legger imidlertid ikke skjul på at hun er usikker på hvordan det hun har vært gjennom kommer til å spille inn den dagen hun eventuelt blir mamma.
– Jeg vet ikke hvordan det blir. Det er noe jeg har tenkt litt på, at jeg er redd for at jeg skal bli overbeskyttende og være redd for at noe skal skje dem. Det frykter jeg litt. Samtidig har jeg et veldig bevisst forhold til det, i tillegg til at jeg er oppdratt på en helt annen måte selv. Foreldrene mine har alltid villet at jeg skal ut i verden og oppleve. De er tøffe, men støttende og jeg håper jeg kan følge det.
– Veldig givende
I karrieren som langrennstrener kom Kørra inn tidlig. Først på klubbnivå, deretter krets og senere på landslag. Jobben innebærer mye reising og tid borte fra samboeren hjemme. Til tross for at hun er klar på at endringer må til dersom hun får et barn, trives hun for tiden svært godt med tingenes tilstand.
– Det å få lov til å være rundt utøvere som er så utrolig motiverte, sultne på fremgang, det er det som driver en. De er utviklingsorientert, hver dag handler om å ta nye steg. Å få lov til å være med i den prosessen er veldig givende.
Kørra har ansvar for blant andre Lars Agnar Hjelmeset, Håvard Moseby og Maria Hartz Melling – utøvere som presterte i toppen under åpningshelgen på Beitostølen.
Denne helgen skal flere av dem, i tillegg til de andre talentene på laget, i aksjon under norgescuphelgen på Gålå. De største skirennene her til lands blir viktig for kvalifisering til eventuelle verdenscuprenn.
– Jeg tør ikke trekke fram noen navn, disse utøverne er på et så jevnt, høyt nivå, at det er de som har dagen som kommer til å få sjansen, mener Kørra om egne utøveres sjanser til å få prøve seg mot de aller fremste i løpet av vinteren.
Du kan se norgescupen, junior-NM og Hovedlandsrennet hos Nettavisen og Sarpsborg Arbeiderblad denne vinteren. Rennene kan du se HER.
Her er alle rennene du kan se hos oss i vinter:
- Equinor Norgescup Gålå, kvinner og menn, 25.-27. november 2022
- Equinor Norgescup Nannestad, kvinner og menn, 17.-19. februar 2023
- Equinor Norgescup Brumunddal, kvinner og menn, 10.-12. mars 2023
- NM Junior Alta, kvinner og menn, 3.–5. mars 2023
- Hovedlandsrenn Meråker, gutter og jenter, 24.-26. februar 2023