Den britiske ambassadøren åpnet utstilling på Spydeberg prestegård

Formann i Stiftelsen Spydeberg prestegård, Harald Gullåsen, og den britiske ambassadøren Richard Wood.

Formann i Stiftelsen Spydeberg prestegård, Harald Gullåsen, og den britiske ambassadøren Richard Wood. Foto:

En ambassadør fikk æren av å åpne den nye utstillingen «Humanity may permit what policy forbids» på Spydeberg prestegård.

DEL

Storbritannias ambassadør til Norge, Richard Wood, er den femte ambassadøren som har besøkt Spydeberg prestegård.

– Det er interessant å se et lite stykke av historien til denne regionen, og litt om forholdet mellom Storbritannia og Norge. Storbritannia har en stor innflytelse på flere steder i Norge, og det ser vi spesielt her på Spydeberg prestegård. Stiftelsen gjør et viktig arbeid, og jeg er glad for at jeg kunne komme hit i dag for å se det, sier Richard Wood til Smaalenenes Avis.

Ambassadøren kom i hovedsak for å åpne utstillingen tirsdag.

– Utstillingen har mye å gjøre med lokalhistorien, men også hvilken rolle Storbritannia har spilt i historien til Norge. 1814 var et betydningsfullt år i Norges historie og Storbritannia har spilt en bitte liten rolle her, forteller han.

(Saken fortsetter under bildet)

Deltakerne gjorde seg klare for å spise lunsj.

Deltakerne gjorde seg klare for å spise lunsj. Foto:

Wood syntes utstillingen var interessant, men var spesielt opptatt av selve prestegårdsbygget.

– Det er ikke så ofte man finner bygninger i Norge som er så gamle som disse. Det er første gang jeg ser en prestegård som er original fra sin periode, påpeker Wood.

(Saken fortsetter under bildet)

Richard Wood, den britiske ambassadøren, fikk en omvisning i hagen

Richard Wood, den britiske ambassadøren, fikk en omvisning i hagen Foto:

Formannen i stiftelsen Spydeberg prestegård, Harald Gullåsen, er klar på hvorfor akkurat den britiske ambassadøren ble invitert til prestegården.

– De siste ti årene har vi hatt den tyske, franske, svenske og danske ambassadøren på besøk her på prestegården, og i dag var vi så heldige at den britiske ambassadøren tok turen hit. Grunnen til at vi inviterer dem er at historien binder alle disse landene sammen til det som har skjedd. Det er viktig å få fram hvilken betydning landene har hatt for at vi fikk lov til å beholde Grunnloven, forklarer han og fortsetter:

– Norge var lenge under Danmark, deretter ble det krig – en kjempelang historie – men det er bakgrunnen for at de kommer. De ønsker å høre om deres lands situasjon og hvordan de opptrådte mot at vi i Norge skulle komme i union med Sverige.

Artikkeltags