Gjennom hele året har Smaalenenes Avis trukket fram frivillige som gjør en stor innsats i lokalsamfunnet, nå kan du stemme på din egen favoritt nederst i denne saken.

Noen aktiviteter er sesongbetont, fra løypelegging om vinteren til festivaler og billøp om sommeren. Andre frivillige jobber året rundt, for eksempel for å skape kulturtilbud til alle eller bidra til beredskapen ved redningsaksjoner.

Uansett når de jobber på året legger de frivillige ned tusenvis av dugnadstimer for å holde nærmiljøet pent, legge til rette for turmuligheter, besøke ensomme, bidra til aktiviteter på institusjonene eller drive forsamlingshus.

Nyhetsredaktør Anne Sterri Harestad forteller at lokalavisen gjennom året har intervjuet 28 frivillige fra alle vår sju tidligere kommuner.

– Vi kom fram til at det var denne måten vil ville markere Frivillighetens år på, sier Harestad.

En jury bestående av redaktør Jarle Bentzen, nyhetsredaktør Anne Sterri Harestad og journalist Guri Rønning tok fatt på den utfordrende oppgaven med å plukke ut ti finalister som du kan stemme på.

– Ja, vi har diskutert litt fram og tilbake, for det gjøres så utrolig mye bra på så mange felt. Det er svært mange som bruker mye av sin tid til beste for fellesskapet, sier Harestad.

Aktiviteten er også svært variert, om man sprer musikkglede, tar vare på lokalhistorien eller sørger for at elever kommer seg trygt fram på skoleveien.

– Jeg har ekstra stor respekt for mennesker som av ulike grunner står utenfor arbeidslivet og velger å bruke sin restarbeidsevne til frivillig innsats for andre, sier Anne Sterri Harestad.

Nå har redaktør Jarle Bentzen godsnakket med banken for å få tak i en passe stor sjekk på 10.000 kroner.

– Vinneren kåres på frivillighetens dag, 5. desember. Avgi din stemme innen klokken 12.00, oppfordrer Bentzen.

Morten Hødal:

Morten Hødal (58) kalles av mange parkgeneralen i Askim. De siste ti årene har han, i spissen for 200 medlemmer, tatt ansvar for å holde Folkeparken i tipp topp stand. Parkens historie, som en perle i byen, inspirerer ham. – Det var stor stas at Kronprinsen kunne åpne det nye parklokalet i 2020, men jeg liker ikke at folk røsker opp blomster som medlemmene har finansiert, sier Hødal.

Eiliv Herikstad:

Eiliv Herikstad (80) har en lang fartstid bak seg i Frelsesarmeen. I ungdomsårene begynte han i Frelsesarmeens hornmusikk i Fredrikstad, noe som la grunnlaget for et langt liv i musikkens tjeneste. De siste 27 årene har han dirigert Askim Hornmusikk, og i år har også den erfarne dirigenten flere ivrige aspiranter under taktstokken. – Jeg pusler med musikk døgnet rundt, sier Herikstad.

Arnfinn Kopperud:

I mer enn 30 år har Arnfinn Kopperud (48) stått på Trømborg il. Han har utnyttet snøhølet i Trømborgfjella for å gjøre lysløypa til et utfluktsmål. Selv om idrettslaget ikke har skigruppe har de nytt klubbhus, ny ATV og sporsetter. Ved skihytta myldrer det av folk når det er terrengløp eller karusellrenn. – Det inspirerer å holde bygda i gang, sier Kopperud.

Susan Bos:

Susan Bos (58) er en av mange ildsjeler som tar vare på historien til Nes lense, i form av teater. Bos henter energi på teaterscenen, og som produsent legger hun også ned en stor innsats for at andre skal ha en scene å spille på. – Kristin Lyhmann inspirerer meg, sier Bos, som i sommer sto bak Nes lenseteaters femte lokalhistoriske spel siden oppstarten i 2010.

Arnfinn Kopperud:

Rolf Dillevik:

For å rydde opp langs elva dro Rolf Dillevik (81) i gang foreningen Mysenelvas Venner. Til tross for skeptiske stemmer har han stått i spissen for en dugnadsgjeng som har anlagt 3,5 kilometer tursti, med brygger, broer og klopper, langs elva. Men friluftsliv er ikke det eneste som engasjerer, Dillevik driver også med oljemaling og pistolskyting. – Å få til noe andre setter pris på inspirerer, sier han.

Toril Vik:

Toril Vik (56) fra Knapstad jobber frivillig dag og natt for beredskapen i landet. Siden oppveksten i Mysen har hun vært aktiv i idrett og friluftsliv, og siden 2005 har den frivillige innsatsen gått til organisasjonen Norske redningshunder. Hun har hatt sin egen redningshund siden 2006. – Under redningsaksjoner sitter jeg i den operative ledelsen. Ingenting slår følelsen av å redde et liv, sier Vik.

Ingalill Bergbråten:

Da kafeen Casa Reza på Mysen måtte legge inn årene, var Ingalill Bergbråten (54) en av dem som startet Mysen Kulturkompani. I 2016 startet de driften av Folk kulturkafe, og i 2021 oppsto Kafé Innom på Kulturtorget. Nå er Bergbråten styreleder, og driver to kafeer kun bemannet med frivillige som etter hennes utsagn «ikke er helt freske». – Jeg vil skape kultur og møteplasser for alle, sier hun.

Arnfinn Jensen:

Når D/S «Engebret Soot» legger ut på ferd på Haldenvassdraget har Arnfinn Jensen (44) og rundt 20 andre frivillige allerede fyrt i dampkjelene i flere dager. Sammen med kameratgjengen på Ørje har Jensen bidratt til å ta vare på fartøyhistorien langs elva siden han var i tenårene. I tillegg kjøres det charterturer med D/S «Turisten» hvor frivillige også lager all maten som blir servert ombord.

Viggo Sørensen:

Viggo Sørensen (75) er æresmedlem i Spydeberg idrettslag, og har siden 1970-tallet lagt ned en utrettelig innsats for langrennsgruppa både som trener, speaker og med dugnader, blant annet på Skihytta på Skimtefjell. Han har også i flere tiår bidratt for å bygge opp et stort tilbud av ski- og turløyper i bygda. Etter en trafikkulykke i 1992 har Sørensen også vært aktiv i flere foreninger for trafikkskadde.

Chatrine Krogstad:

Motorjenta Chatrine Krogstad (31) har allerede bak seg 12 år som sekretær i NMK Trøgstad. Hun liker at noe durer og går rundt ørene på henne, og det viktigste hun gjør er å holde styr på klubbens løp. Når det for eksempel er landskamp i bilcross på Momarken kan hun ha 120 biler og 150-200 løpsfunksjonærer å ønske velkommen. – Det er inspirerende å være en del av dette, sier Krogstad.

Disse frivillige er intervjuet

Rolf Dillevik

Mysenelvas Venner

Eidsberg

Greta Bjørnstad

Indre Østfold Husflidslag

Indre Østfold

Erling Omholt

Trøgstad fort

Trøgstad

Toril Vik

Norske redningshunder

Hobøl

Pernille Lemming

Røde Kors

Hobøl

Susan Bos

Nes lenseteater

Skiptvet

Solveig Homstvedt Bøndernes Hus Eidsberg

Roy Sletner

Den Norske Turistforening

Vidnes vel

Skiptvet

Arnfinn Jensen

Stiftelsen «Engebret Soot»

Marker

Siv Johannessen

Frivilligsentralen/Bruktbua

Trøgstad

Tomm Fjærvoll

Idrettsråd/frivilligsentral

Askim

Ingalill Bergbråten

Mysen kulturkompani

Eidsberg

Chatrine Krogstad

NMK Trøgstad

Trøgstad

Jorun Helen Olafsen

Trim for eldre/Sterk og stødig

Indre Østfold

Monica Dahl

Spydeberg Rock

Spydeberg

Per Egil Fongaard

Rusken/Tennis

Askim

Hildegunn Raknerud

Speiderne

Askim

Viggo Sørensen

Friluftsliv/stier

Spydeberg

Jenni Vereide

Folkvang – fra båstad til

Trøgstad

Eiliv Herikstad

Frelsesarmeen – musikkmester

Askim

Lars Petter Støten

Røde Kors

Skiptvet

Arnfinn Kopperud

Trømborg IL

Eidsberg

Morten Hødal

Askim folkepark

Askim

Sølve Egeland

Islegging Skøyter

Spydeberg

Tom Andre Brenna

Skileikanlegg Tomter

Hobøl

Anne Lise Olafsen

Bruktsalg Høytorp

Eidsberg

Åse Larsen

Frivilligsentralen trafikkvakt

Spydeberg

Hans Einar Sætra

Skianlegg Kjølen

Marker