Gå til sidens hovedinnhold

Datasystemer ved sykehuset Østfold er nede

Artikkelen er over 2 år gammel

Viktige datasystemer, som blant annet omfatter pasientjournalene, er ute av drift ved sykehusene i Helse sørøst. Ved sykehuset Østfold er alle operasjoner utsatt.

Sykehusene i Helse sørøst måtte fredag formiddag gå over til gammeldagse papirjournaler på grunn av at det elektroniske pasientjournalsystemet Dips knelte.

– Det stemmer at det er flere kritisk tjenester som er utilgjengelig for brukerne i Helse Sør-Øst. Sykehuspartner har gått i rød beredskap og satt på sine beste ressurser for å drive feilsøking og kartlegge omfang, sier kommunikasjonssjef Trude Julie Dommerud i Sykehuspartner til VG.

Rød beredskap betyr at alle ressurser er satt inn for å løse situasjonen. Sykehuspartner kan foreløpig ikke si hva som er feilen. De var fredag ettermiddag i full gang med kartlegging.

Penn og papir

Sykehuspartner kan heller ikke si hvor mange sykehus som er rammet, eller om liv står i fare.

– Det må hvert enkelt sykehus eventuelt svare på, sier Dommerud.

Administrasjonen i Helse sørøst bekrefter at anlegget sluttet å virke tidlig på ettermiddagen fredag, og at flere sykehus er rammet. De er gått over til manuelle rutiner.

Følger situasjonen tett i Østfold

Sykehuset Østfold er rammet av feilen, og beredskapsledelsen er samlet.

– Vi følger situasjonen tett. På noen avdelinger har de ingen tilgang til systemene, noe som har ført til at journalene må føres manuelt med penn og papir, forteller kommunikasjonsrådgiver Anne-Grete Melkerud.

Det er ikke noe som tyder på at feilen vil være til fare for liv og helse.

NRK melder videre at alle planlagte operasjoner ved sykehuset er utsatt.

Grønt i Oslo

På Oslo universitetssykehus, som er det største sykehuset i helseområdet, er derimot i grønn beredskap.

– Det betyr at vi setter en liten beredskapsledelse. og forsterker IKT-funksjonen. Det betyr at liv og helse ikke står i fare på grunn av denne situasjonen. Vi har ikke vært i rød beredskap siden terrordagen 22. juli, sier informasjonsrådgiver Hedda Holt ved helseforetaket til NTB.

– Vi er gått over til papirrutiner, legger Holt til

Gult i Vestfold

Også Sykehuset i Vestfold melder at de er rammet.

– Pasientjournalsystemet til alle sykehus i Helse sørøst (HSØ) er for øyeblikket nede. Sykehuset i Vestfold (SiV) har derfor tatt i bruk manuelle rutiner. Det er foreløpig ingen konsekvenser for pasientbehandlingen. Sykehuset er i gul beredskap, opplyser sykehuset.

Sykehuspartner leverer IKT-tjenester til hele helseområdet.

Sykehuset Østfold har ikke besvart SAs henvendelse fredag ettermiddag.

Kommentarer til denne saken