Lokførere på feil spor

Helt tomt: På grunn av streiken er det for tiden ingen tog å se på Askim stasjon.

Helt tomt: På grunn av streiken er det for tiden ingen tog å se på Askim stasjon.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Lokførerne er i streik mot NSB og CargoNet. Streiken lammer store deler av togtrafikken. Streiken gjelder ikke lønn, men Lokomotivmannsforbundet ønsker å sikre at nye lokførere får god nok opplæring. Lokførerne krever derfor en nasjonal standard for lokførerutdanning her i landet. Det er et forståelig krav, all den tid regjeringen nå legger til rette for å slippe til utenlandske aktører på norske jernbanelinjer.

Utfordringen er at lokførerne krever å få kompetansekravene nedfelt i tariffavtalen, noe som i praksis innebærer at det blir streikerett og tilnærmet veto på hvilken opplæring som er nødvendig. En slik tariffavtale sier NSB, CargoNet og arbeidsgiverforeningen Spekter plent nei til.

Lokførerne har valgt et sidespor og retter i realiteten baker for smed i den pågående konflikten. Det er samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) som er rett adressat. Han har riktig nok startet arbeidet med å utforme en nasjonal veileder for kompetansekravene, men har kommet for sent i gang.

Samferdselsministeren har vært mer opptatt av å liberalisere togmarkedet i Norge enn å sikre at de som skal kjøre togene er kvalifiserte. Derfor må Ketil Solvik-Olsen ta hovedansvaret for den pågående togstreiken. Han kan kanskje løse konflikten ved å komme med klare signaler om hvilket nivå kompetansen skal være på. Nå må samferdselsministeren snarest komme på banen. Det er på tide å få togene på Østre linje i trafikk igjen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags