«For mange er det nok overraskende at et Sp-styrt Skiptvet sentraliserer en rekke tjenester til storbyen Sarpsborg»

SARPSBORG: Politikerne i Skiptvet vil kjøpe interkommunale tjenester i Sarpsborg. Blant annet legevakt. foto: guri rønning

SARPSBORG: Politikerne i Skiptvet vil kjøpe interkommunale tjenester i Sarpsborg. Blant annet legevakt. foto: guri rønning

DEL

Dagens leder Skiptvets politikere følger sin rådmann Per Egil Pedersens råd og vil kjøpe de interkommunale tjenestene fra hans hjemby Sarpsborg. Skiptvet fikk kniven på strupen da kommunen på ny ville ha pruterunde på prisen for bruk av tjenester på Helsehuset i Askim. Det er ikke mer enn ett år siden Skiptvet inngikk en ny avtale med lavere kostnader for Skiptvet om bruken av Helsehuset. Det fikk rådmann i Indre Østfold, Georg Smedhus, og storkommunenes politikere til å reagere og gi et ultimatum. Akseptér prisen på alle de interkommunale tjenestene (IKS-ene) eller gå ut av samtlige. Skiptvet har valgt det siste. De vil nå kjøpe alle tjenestene i Sarpsborg.

Blant Indre Østfolds politikere er reaksjonene blandet. Alt fra et skuldertrekk til overraskelse. For mange er det nok overraskende at et Sp-styrt Skiptvet sentraliserer en rekke tjenester til storbyen Sarpsborg. I stedet for å bygge dem opp med gode naboer i eget nærmiljø. Sp-slagordet og valgløftet om «tjenester nær folk» har tydeligvis ikke en holdbarhet på lenger enn et par måneder etter et valg. Sp's politiske motstandere vil garantert ta imot den førjulspakken med et smil.

Skiptvets valg av samarbeidspartner vil selvsagt få konsekvenser for flere av de interkommunale tjenestene som kulturskole, krisesenter, kommuneoverlege med mer. Uten Skiptvets økonomiske bidrag må det kuttes i budsjettene. For de kostnadene må nå bæres av Indre Østfold kommune og Marker alene.

Blant politikerne i Indre Østfold kommune er det også enkelte som spør om Skiptvet bør eller skal gå ut av regionrådet og kutte båndene på andre sentrale samarbeidsområder som næringsliv og samferdsel. To sektorer Skiptvet utvilsomt har mest igjen for med et samarbeid med sine naboer i regionen Indre Østfold. Selv om de fleste av IØ-politikerne ønsker et tett og godt naboforhold med Skiptvet, er det ingen tvil om at Skiptvets valg gjør samarbeidsforholdet anstrengt. Vi vet at det var strid om et eventuelt bytte av legevakt før høstens kommunevalg i Skiptvet. Hva skjetvingene mener nå når de må reise til legevakten i Sarpsborg og til kulturskolen i samme by, gjenstår å se.


Artikkeltags