«Hat-ytrere må ikke slippe unna, uansett om de sverger til det høyreekstreme eller kvinne- og politikerhat»

ILLUSTRASJONSFOTO

ILLUSTRASJONSFOTO Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ungdom ligger unna høyreekstreme miljøer. De vokser opp i et fargerikt fellesskap. De generaliserer ikke. Nynazister og andre på ytterste høyre fløy klarer derfor ikke å engasjere de unge. De unge har bedre vett ennå dømme folk ut fra farge, etnisitet og kjønn.

De som sitter igjen ute på høyre fløy er sure, halvgamle hvite menn som dyrker sitt hat og sin aversjon mot vårt fargerike fellesskap.

De gjør det mindre ved å marsjere i gatene, slik vi opplevde i Mysen og Askim for snart 20 år siden.

LES MER: Amalie hetses daglig: – Det kan ødelegge en persons liv (SMAA+)

De har flyttet fra gata til data.

C-REX, Senter for ekstremistforskning, har laget en rapport som bl.a. konkluderer med utviklingen nevnt over. Det er færre voldelige demonstrasjoner, men desto flere hatefulle og truende ytringer.

På nettet finner ekstremistene hverandre, de dyrker hverandre, de lever i ekkokamre som gir dem rett hver gang – uansett hvor idiotiske meningene og tankene er. Det er skremmende å ha høyreekstreme trampende rundt i gatene.

Men de som opplever hatefulle ytringer på nett, vet at slike kan være vel så uhyggelige.

40 prosent av stortingspolitikerne har opplevde nettbøllene, 10 prosent har vurdert å trekke seg. I lokalpolitikken oppleves lignende tilstander.

LES MER: Fau-leder: – Blir bekymret mår man hører at en elev er slått ned på skolen (SMAA+)

Gjerne kvinner, og særlig kvinner som ytrer seg om lokale stridsspørsmål. Her det ikke bare høyreekstreme som planter hat, det kan være en jobber i butikken, en tillitsvalgt i idrettslaget eller en ansatt i kommunen.

Truslene er nærmere, de er annerledes og ofte mer sårende enn dem til høyreekstreme. Vi går snart inn i en kommunevalgkamp, og i Skiptvet, Marker og Indre Østfold kommune finnes mange dyktige kvinnelige kandidater.

Vi håper de unngår hets og trusler. Og vi oppfordrer dem om å melde fra straks de opplever den slags. Hat-ytrere må ikke få slippe unna, uansett om de sverger til høyreekstreme ideologier eller om de drives av kvinne- og politikerhat.

LES MER: Vil stoppe netthets

Artikkeltags