«Ungdom læres opp til å bli kandidater til Luksusfellen»

Russ, russefeiring illustrasjon

Russ, russefeiring illustrasjon

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kort tid tilbake sto ei ung jente fram i Smaalenenes Avis og fortalte på leserbrevplass at hun ser fram mot russetida, men i edru tilstand. Hun tok et oppgjør med den overdrevne festing og fyllekalasene russetida fører med seg og det presset mange utsettes for. Mange unge føler det enorme drikke- og festepresset som følger med russetida, og det er mye enklere behageligere å bli en del av lemenflokken enn å ta sine egne valg og skille seg ut. Innlegget til jenta fikk stor oppmerksomhet i sosiale medier og mange positive tilbakemeldinger. Det viser etter vår mening at det på tide at noen tar et oppgjør mot ukulturen russetida i Norge skaper, og det er særdeles bra om det kommer fra de unge selv.

LES OGSÅ: – Ordene «det er russetid» er ikke en god nok unnskyldning for å oppføre seg helt dust 

Norge må være det eneste landet i vest-europa som har en tradisjon som hyller de som fester og drikker bort titusenvis av kroner, og drikker seg bort fra gode karakterer. Feige rektorer tør ikke ta et oppgjør med fyllekulturen. Mange foreldre er særdeles passive. Det er lenge siden russetida var noen helger og festing noen få uker. Nå starter russetida i hvert fall to år før eksamen, for noen enda tidligere. Vi har aldri forstått hvorfor de videregående skolene ikke tar et oppgjør med en tradisjon som bryter ned elevene i viktige skoleår. År som legger grunnlaget for videre utdanning og yrkesvalg, men stilltiende aksepterer en dum tradisjon og som kun tjener kyniske kommersielle interesser. Feiringen burde skjedd etter at skolen var avsluttet og eksamen var avviklet.

LES OGSÅ: Indre Østfold-russen sier #metoo vil påvirke russeknutene

Det tåpeligste synes vi er når foreldre påstår at elevene skaffer økonomisk forståelse ved dugnader, budsjettarbeid og regnskap. Men de forstår ikke det viktigste: Verdien av penger og hvordan de skal bruke det fornuftig. Utdanning og bolig. De læres i stedet opp til å bli kandidater til Luksusfellen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags