«Fra 1. januar 2020 kan fylkesgrensen vår gå midt på Hardangervidda»

VIKEN: Fylkesordførerne (f.v.) Roger Rydberg, Anette Solli og Ole Haabeth ønsker sammenslåing.

VIKEN: Fylkesordførerne (f.v.) Roger Rydberg, Anette Solli og Ole Haabeth ønsker sammenslåing.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

LederFra 1. januar 2020 kan fylkesgrensen vår gå midt på Hardangervidda. Fylkespolitikere i Østfold, Akershus og Buskerud ønsker å slå seg sammen, og å få med Oslo, under navnet Viken. Forutsetningen er at fylkestingene og Stortinget aksepterer dette. For alt vi vet kan større «regioner», «fylker» eller hva man vil kalle det, være bra.

Flere kommuner blir større, noen slår seg sammen på tvers av fylkesgrenser, og da er det en viss logikk i at fylker går sammen, selv om det ikke ligger noen automatikk her.

For det kreves noe mer; fylkene må også få nye, større og konkrete oppgaver og – viktigst – gi et bedre demokrati.

Oppgavene skal, ifølge kommunalminister Jan Tore Sanner, komme innen samferdsel, kulturminnevern, kultur, næringsutvikling og friluftsliv. Reformen sies å skulle gi «en mer effektiv samhandling mellom region og stat» (Sanner), og «gi mulighet for å styrke og utvikle det regionale folkevalgte nivå til beste for samfunnsutviklingen» (fylkesordfører Roger Rydberg, Buskerud) – sant å si ikke annet enn floskler.

Østfolds fylkesordfører Ole Haabeth prøver å friste oss med at Indre Østfold blir liggende sentralt i Viken, ikke i utkanten som vi gjør i Østfold. Tja ...

Viken skal fortsatt styres av folkevalgte. I dag stemmer annenhver velger ved fylkestingsvalgene. Vi tror ikke flere vil delta når kandidatene er fra Geilo og Bærum enn fra Trøgstad og Halden.

Om Indre Østfold med drøye 50.000 mennesker når bedre frem med synspunktene i en region med 1,8 millioner mennesker enn i en med knappe 300.000, kan også diskuteres.

Vi stritter ikke imot storregionen, men er skeptisk til om den vil tjene vårt distrikt bedre enn Østfold fylke gjør i dag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags