Helsefarlig sykehus: – På høy tid at man tar en kritisk gjennomgang på alt

RISIKO: Ansatte mener arbeidssituasjonen ved Sykehuset Østfold utgjør en risiko for pasientene.

RISIKO: Ansatte mener arbeidssituasjonen ved Sykehuset Østfold utgjør en risiko for pasientene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Totalt kaos slik beskriver en sykepleier en arbeidsdag ved sykehuset Østfold, Kalnes i Sarpsborg. Nylig var antallet korridorpasienter oppe i 42. Influensasesongen gjorde at pasientbelegget ved Sykehuset Østfold Kalnes var sprengt. Lederen for sykepleierforbundet i Østfold, Karen Brasetvik, er svært kritisk til ledelsen ved sykehuset i et leserinnlegg i Smaalenenes Avis. Hun forteller at antallet korridorpasienter trolig vil øke. Nå har helsetilsynet opprettet tilsynssak etter at halvparten av de ansatte ved hjerteavdelingen på Sykehuset Østfold har sluttet. Noe er riv ruskende galt, og en tillitsvalgt ved sykehuset sier han er oppriktig bekymret for pasientsikkerheten.

LES OGSÅ: Har åpnet tilsynssak på Kalnes: Nesten halvparten av de ansatte på avdelingen har sluttet

Det har vært pasienter i korridorer i lange perioder. Sykehuset har vært overfylt. Den nevnte sykepleieren forteller at ansatte har blitt stående igjen i garderoben med tårer i øynene etter endt vakt. For både ansatte og pasienter er situasjonen en belastning. For pasientene er korridortilværelsen uverdig og samtidig helsefarlig. Og den kan umulig komme som lyn fra klar himmel på ledelsen av sykehuset.

LES OGSÅ: «Havner du på korridoren, løper du større risiko som pasient» 

Vi har nevnt det tidligere Sykehuset Østfold sliter med kostnader knyttet til investeringen og flyttingen til et sykehuset på Kalnes. Den økonomiske situasjon fører til økt arbeidspress trolig et uforsvarlig arbeidspress på leger og sykepleiere. I tillegg er det svært mye som tyder på at sykehuset er bygd for lite. Uansett er det et politisk ansvar å rydde opp i en situasjon som skremmer bort ansatte og gjør det til en helserisiko å bli innlagt på Kalnes. Men problemet stikker dypere enn at mange får et sykehusopphold i korridoren. Det er på høy tid at man tar en kritisk gjennomgang på alt fra organisering, økonomi, bemanning til renhold.

LES OGSÅ: Sykehuset hadde 42 korridorpasienter forrige uke: – Det var unntakstilstand og totalt kaos 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags