«Ruslet du utenfor døra for å ta en røyk etter pakkeåpningen på julaften?»

Røykeslutt: Østfoldinger – stump røyken. Dere og!

Røykeslutt: Østfoldinger – stump røyken. Dere og!

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

LederI tilfelle tilhører du et stadig større mindretall. En slik handling viser dessuten at du ikke er en pur ungdom, for bare 4 prosent av unge mellom 16 og 24 år røyker daglig, ifølge en landsomfattende undersøkelse. Store deler av ungdomsgenerasjonen tenner ikke sin første røyk, mens stadig flere eldre stumper røyken eller jobber hardt med å få det til. Tendensen er ikke lik over hele landet. Østfold er blant fylkene som har færrest ikke-røykere. Det er en virkelighet vi håper å komme ut av.

Men det er ikke lett å stumpe røyken for godt. For mange er de omstridte e-sigarettene løsningen. De er vesentlig mindre skadelig enn vanlige sigaretter. For etablerte røykere som ikke klarer å slutte, kan e-sigaretter være et alternativ. I Norge er det kun lov å selge nikotinfrie e-sigaretter. Men mange fra vårt område reiser til Sverige for å kjøpe e-sigaretter med nikotin. Og regjeringen ønsker å selge slike i Norge, med samme restriksjoner som andre tobakksvarer. Utvilsomt er disse mindre skadelig enn vanlig tobakk, men faren er at ikke-røykere hiver seg på en trend som fort kan akselerere.

Selv om antall tobakksbrukere synker, finnes det altfor mange igjen. Én av tre nordmenn røykte eller snuste daglig i fjor. Røykeforbud innendørs, røykfrie soner, reklameforbud og andre strenge restriksjoner er en velsignelse for å få ned den helseskadelige virksomheten. Skal vi forme et juleønske ut fra den nye statistikken, må det være at østfoldingene ved neste undersøkelse er i forkant av en sunn trend, ikke ligger etter som nå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags