«Ditt liv settes i fare dersom it-systemet faller ut og helsepersonellet ikke får tilgang til livsviktig utstyr»

Usikkerhet: Helse Sør-Øst velger det utrygge for bl.a. sykehuset på Kalnes ved å sende datadriften ut av landet.

Usikkerhet: Helse Sør-Øst velger det utrygge for bl.a. sykehuset på Kalnes ved å sende datadriften ut av landet.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

LederStyret i Helse Sør-Øst, som Indre Østfold er en del av, har vedtatt å outsource - sette ut - it-driften av helsedata og helsetjenester til en amerikansk underleverandør. Dermed forsvinner betjeningen som skal sikre dine og mine helsedata, selve grunnmuren i ikt-systemet, ut av landet. Dette har lite med datasikkerhet å gjøre. 2 millioner nordmenns pasientopplysninger kan bli liggende tilgjengelig for andre lands myndigheter og borgere. Dette er ikke å sikre våre helseopplysninger, med det stikk motsatte.

Sykehus og andre helseinstitusjoner er på de fleste områder avhengig av teknologi som fungerer. Men hva skjer med datasikkerheten og mulighetene for tilgang i tilfelle naturkatastrofer, stygge uhell eller krig? Er virkelig Norge så fattig at livsviktige funksjoner for 2 millioner nordmenn må flyttes ut av landet? Ditt liv settes i fare dersom it-systemet faller ut og helsepersonellet ikke får tilgang til livsviktig utstyr. Det statsoppnevnte digtialt sårbarhetsutvalg fant store mangler ved datasikkerheten i Norge og foreslår å styrke beredskapen for å redusere den digitale sårbarheten. Det motsatte skjer dersom utro eller uforsiktige ansatte hos den utenlandske driftsoperatøren kan manipulere eller overvåke sykehuset utstyr.

Flere land, også i EU, har som regel at livsviktig informasjon som helseopplysninger skal holdes innenfor landenes grenser. Slike regler må også Norge få. Når it-driften forsvinner ut av landet har ikke Helse Sør-Øst noen plan for eller mulighet til å beskytte norske helseopplysninger. Ikke noe, verken anbudsregler, EU-reglement eller annet hindrer Norge i å holde disse livsviktige funksjonene – og kompetansen - i Norge. Så hvorfor velge en utrygg ordning og ikke en trygg?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags