«Det var som et gufs fra stater vi ikke ønsker å sammenligne oss med da Høyre, Frp, KrF og Venstre inngikk en samarbeidsavtale»

HEMMELIG AVTALE: Slike metoder må politikerne i Indre Østfold kommune allerede nå si et klart nei til.

HEMMELIG AVTALE: Slike metoder må politikerne i Indre Østfold kommune allerede nå si et klart nei til.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det var som et gufs fra stater vi ikke ønsker å sammenligne oss med da Høyre, Frp, KrF og Venstre i Hobøl inngikk en samarbeidsavtale som skulle holdes hemmelig for dem som hadde valgt dem, for kommunens øvrige innbyggere og for allmennheten generelt.

Det var et ekko fra lignende nasjoner vi opplevde da partiene nylig kunne fortelle hvor vellykket hemmeligholdet for kommunens innbyggere hadde vært. Det hadde jo gitt arbeidsro.

Ordfører Olav Breivik (H) hadde fått fullmakt av de andre til å holde avtalen hemmelig.

Reaksjonene utenfra fikk varaordfører Håvard Jensen (Frp) til å humre. Som om demokratisk kritikk som konsekvens av udemokratisk hemmelighold er noe å le av.

Partienes hovedmål var å få skikk på kommunens økonomi. Det har de klart og det er jo bra. Men metoden er forkastelig og ikke noe å være stolt av. Nå som avtalen endelig legges frem, kan man undres hva som var så viktig å skjule for kommunens innbyggere.

Var det «En aktiv og positiv mediestrategi», var det «Optimalisere bruken av IKT i kommunen», var det «Legge til rette for differensiert boligbygging», var det å legge til rette for investorer/investeringer?

Eller kanskje det var målet om å opprettholde skole på alle tre tettsteder eller ikke å øke eiendomsskatten?

Det finnes ikke et ord, én setning eller ett avsnitt i avtalen som krever hemmelighold. I denne som i andre avtaler partier imellom, er mye som hentet ut fra en svadagenerator.

Men hemmelighold av stort sett selvfølgeligheter er også uakseptabelt.

Hobøl er med i den nye storkommunen. Det allmennheten nå må få vite er om lignende hemmelighold etter Hobøl-metoden som angår velgerne og offentligheten, kan tenkes brukt partiene imellom i Indre Østfold kommune. Det må politikerne svare på. Og de bør svare et klart: Nei!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags