«I dag stopper pipa utviklingen og fornyelsen av Askim»

RIV: Den gamle pipa og fyrhuset bør rives og gi plass til nye arbeidsplasser.

RIV: Den gamle pipa og fyrhuset bør rives og gi plass til nye arbeidsplasser.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi har forståelse for at noen ønsker å ta vare på minner fra Viking-epoken i Askim. Askim Gummivarefabrikk var særdeles viktig i oppbyggingen av Askim-samfunnet og i byens industrihistorie. To av de mest sentrale byggene står igjen og vil trolig gjøre det i overskuelig framtid. Det er kjøpesenteret AskimTorget og bygget som huser alt fra Kulturskolen, treningssenter, konsulentselskap, butikker og legesenter til lokalavisen. Med andre ord er fortsatt fabrikken særdeles godt synlig i bybildet og minner om tiden som var.

LES OGSÅ: Coop-sjef: – Vil koste 26 millioner kroner å sette i stand fyrhuset og pipa

Men Askim er og har vært på full fart inn i en ny framtid siden fabrikkens porter stengte tidlig på 90-tallet, og er avhengig av at sentrale tomter brukes og utvikles til gi plass til nye aktiviteter og jobber. Det som var en skofabrikk er i dag et attraktivt kjøpesenter med rundt 350 ansatte og Askim Storhandels lokaler er med smått og stort arbeidsplass for rundt 300 personer. Med andre ord huser den tidligere dekkfabrikken og dens lokaler flere ansatte enn den gjorde på det tidspunktet den ble lagt ned.

LES OGSÅ: Politikerne vil rive den gamle Vikingpipa 

Å ta vare på den gamle fabrikkpipa og fyrhuset blir for oss et romantisk og fullstendig urealistisk forslag. Hvem i all verden skal betale for eiendommen og restaurere et bygg fullt av asbest. Kostnadene vil fort bli alt fra 30 til 50 millioner kroner. Det betyr i praksis at det vil bli helt umulig å betjene kostnadene, og svært få synes pipa er verdt å bevare. Ingen, absolutt ingen, vil mene det er rimelig at kommunen ved hjelp dine og mine skattepenger skal overta bygget. At staten skulle overta bygget ser vi som totalt urealistisk.

At private skal kaste bort en formue på noe som ikke lar seg bruke til noe fornuftig er heller ikke sannsynlig. I dag stopper pipa utviklingen og fornyelsen av Askim. Hvis tomten skulle bli benyttet til et hotell er det en gave til Askim som vil skape mange nye arbeidsplasser, og hotellet kan sikkert få navnet Viking eller Pipa. Det vil være i nyskaperen og grunnleggeren av Askim Gummivarefabrikk, Peter Mathias Røwdes ånd om fyrhuset og pipa gir rom for nye arbeidsplasser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken