«Ekstra bekymringsfullt er det at gruppen unge med lav inntekt vokser»

Verre: Erna Solberg ønsker mindre sosiale ulikheter. Vi forventer at hun gjør noe konkret med det.

Verre: Erna Solberg ønsker mindre sosiale ulikheter. Vi forventer at hun gjør noe konkret med det.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

LederLedigheten gikk en smule ned i Indre Østfold før jul, men fortsatt er den urovekkende høy, på over 4 prosent både i Askim og Eidsberg, mens kommunene rundt ligger på rundt 2 prosent og lavere. Det siste er mer akseptabelt. Å få ned ledigheten, få flere i arbeid – og hindre at ulikhetene i Norge blir større – er blant enhver regjerings viktigste oppgaver. Dessverre opplever vi en økning i forskjellene, stadig flere unge er uten jobb og havner i såkalte lavinntektsgrupper, ifølge Navs fattigdomsrapport som ble lagt frem like før jul. Svakere arbeidsmarked, høyere arbeidsledighet og økning i innvandrerbefolkningen er de viktigste grunnene.

LES OGSÅ: Askim og Eidsberg har høyere ledighet enn resten av fylket

Ta grep selv, er oppfordringen fra næringsminister Monica Mæland. Jobbløse må være villige til å flytte på seg eller pendle. Samtidig gjør regjeringen det vanskeligere å pendle. I 2015 kunne man føre opp fradrag for reisekostnader over 16.000 kroner. Dette ble i fjor endret til 22.000 kroner, altså en skatteskjerping. Det er også innført skatt på sluttvederlag for dem som mister jobben.

LES OGSÅ: Færre ledige i Østfold enn i fjor 

Ifølge OECD øker antall fattige i Norge og nærmer seg stygt 100.000. Østfold har en trist tradisjon som lavinntektsfylke. Samtidig øker forskjellene mellom de som har mye, er i jobb eller lignende og de som faller fra. Ekstra bekymringsfullt er det at gruppen unge med lav inntekt vokser. I sin nyttårstale sa statsminister Erna Solberg (H): «Et arbeidsliv hvor flere skyves ut, vil føre til sosiale ulikheter. Et slikt samfunn ønsker ikke jeg.» Godt og riktig sagt, nå venter vi bare på at regjeringen følger opp utsagnet. Hittil har den dessverre helst bidratt til å øke ulikhetene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags