«Blant alle disse dyktige, velutdannede kvinnene må det finnes en mengde lederemner»

Sjef: Bente Lind er en av seks kvinnelige toppledere blant Indre Østfolds 100 største bedrifter.

Sjef: Bente Lind er en av seks kvinnelige toppledere blant Indre Østfolds 100 største bedrifter.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

LederBare seks av Indre Østfolds 100 største selskaper ledes av kvinner. Den skjeve fordelingen overrasker ikke. For slik har det alltid vært – og lite tyder på at det skal bli bedre. Dette skjer til tross for at jenter klarer seg bedre enn gutter på skolen, færre jenter enn gutter dropper ut og flere kvinner enn menn tar høyere utdanning – ofte med bedre resultat enn menn. Blant alle disse dyktige, velutdannede kvinnene må det finnes en mengde lederemner som samfunnet ikke får nytte av? Hvor er de?

Kvinner søker seg i større grad enn menn til offentlig sektor. Lønningene er lavere, men arbeidspresset ofte mindre. Man har høyere jobbsikkerhet og god pensjon. Dessuten; flere kvinner enn menn jobber deltid og de jobber mindre overtid. Bare 37 prosent av norske kvinner er i privat sektor, mens de er tilsvarende overrepresentert i offentlig sektor. Når vi i tillegg vet at mannlige ledere gjerne rekrutterer menn, er det enklere å forstå situasjonen. Men det betyr ikke at vi skal akseptere den.

Det kreves litt mer av kvinner enn menn som skal bekle toppstillinger, mener Bente Lind, daglig leder ved Norfersk i Hærland. Det er nok riktig. Dessuten er ofte kvinner mer selvkritiske. Akkurat det er en god egenskap å ta med seg inn i en lederrolle. Bedrifter må tenke kompetanse, uansett kjønn, påpeker – helt riktig – daglig leder Astrid Lier Rømuld ved Askim Frukt- og Bærpresseri. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) registrerer at antall kvinnelige ledere øker, men utviklingen går sakte. Men når kvinner heller ønsker en trygg jobb i det offentlige, hvor de ikke trenger å stå på hele døgnet, fremfor en lederjobb i det private som krever dem hver time hele uka, er det på tide selve lederrollen vurderes. Det må nemlig gå an å være sjef uten å være gift med jobben.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags