«Derfor er det viktig at unge får både stemmerett – og reell innflytelse»

Valg: 16- og 17-åringer bør få stemmerett og - ikke minst – innflytelse.

Valg: 16- og 17-åringer bør få stemmerett og - ikke minst – innflytelse.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

MeningerVed de to siste kommunevalgene har 16- og 17-åringer i Marker hatt stemmerett. Slike forsøk har vært gjort i 20 norske kommuner, og resultatene fra de fleste er positive. I Marker var frammøtet større blant 16- og 17-åringer enn blant velgerne totalt. Dette skjedde ikke uten påvirkning. Det ble drevet en del opplysningsvirksomhet rettet spesielt mot de yngste foran de to valgene. Men at så unge mennesker kan og vil stemme, er vi ikke i tvil om. Fortsatt finnes det en del som er imot at så unge velgere skal få stemmerett. Men å få putte stemmeseddelen i urna hvert annet eller fjerde år er ikke nok.

Den norske befolkningen eldes, mer og mer makt skyves til eldre aldersgrupper. De unge står igjen med stadig mindre makt og myndighet. Å gi unge mennesker reell råderett over sine egne forhold – og ikke minst over sin egen fremtid – er grunnleggende for vårt demokrati. Derfor er det viktig at unge får både stemmerett – og reell innflytelse. Å stemme er bra i seg selv, og få ansvar er en konsekvens av å få stemme. Marker og alle andre kommuner trenger de unges særegne erfaring. Derfor er det særdeles viktig at de unge ikke opplever at de er en slags stemmekveg, da fjerner man mulighetene til demokratisk oppdragelse.

Ap, SV og Venstre har levert et grunnlovsforslag om å la 16-åringer også stemme ved stortingsvalg. Det støtter vi. I dag deltar de unge i skolevalg hvor moroa kan stå til en sekser, men innflytelsen er null. Da er det bedre at de unge får delta der moroa i øyeblikket kanskje er noe mindre, men innflytelsen er større. For de unge må få innflytelse. Det er tross alt de som skal overta landet. Og så skal vi huske at knapt noe appellerer så mye til udemokratiske krefter som mangel på innflytelse. Det ser vi akkurat nå i USA og over hele Europa.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags