Å lese er å oppleve. Det vet ikke minst alle Indre Østfold-barn fra første til syvende klasse som deltok i Sommerles-kampanjen. Godt over 1.000 barn var med på bibliotekenes store sommerarrangement, som Østfold-bibliotekene har bidratt til å utvikle. De unge leserne har kost seg fra side til side, fra bok til bok. «Jeg leste til og med i ferien», fortalte en av de flittigste deltakerne, 11 år gamle Lise Strøm Buraas fra Askim. Et viktig utsagn, for å lese bøker er ikke noe man gjør fordi læreren pålegger det. Lese bøker gjør man fordi det er moro, for å slappe av, for å skaffe seg kunnskap og innsikt. Blant annet.

Vi har hatt folkebibliotek i Norge siden 1700-tallet. Å lese og skrive var viktig, å ha tilgang til litteratur av all slag var grunnleggende for en nasjon som ville utvikle seg. Folkebibliotekenes betydning for å gjøre Norge til en nasjon spekket med kunnskap, kan ikke vurderes høyt nok. Heldigvis arbeider de fleste bibliotekene ufortrødent med å holde tradisjonen oppe. Og med å utvikle den. Hver Indre Østfold-kommune har sine biblioteker – og det jobbes godt ved samtlige selv om ikke alle politikere ser verdien av dem. Bibliotekene er i konstant utvikling og tar elegant steget inn i den digitale tidsalderen.

Uansett hva som skjer med kommunesammenslåinger i Indre Østfold er det viktig at samtlige bibliotek beholdes. Uansett hva som skjer med kommuneøkonomien rundt om må ikke sparetiltak ramme innbyggernes leselyst, for ikke å si lyst til å ta til seg nye impulser og nye tanker. Og uansett må bibliotekene få sjansen til å utvikle seg, skape nye arrangementer, bedre plattformer, følge tidsånden. Man kan finne mye nyttig og bra på nettet, men det er på biblioteket man får den beste hjelpen og veiledningen til livslang leseglede.