God tur til Moss?

Åpnet: Fylkesvaraordfører Per Inge Bjerknes klippet snora. Men hvordan komme seg til sykehuset i Moss?

Åpnet: Fylkesvaraordfører Per Inge Bjerknes klippet snora. Men hvordan komme seg til sykehuset i Moss? Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Hvor var politikerne da det skulle planlegges hvordan pasientene skal ta seg raskt og smertefritt til sykehuset?

DEL

Indre Østfold har fått nytt sykehus – i Moss. Det skjedde i forrige uke. Det ble markert, men ikke som den store og viktige begivenheten det i virkeligheten er. For vi går alle og venter på det virkelig nye sykehuset, det store, flotte, effektive og hypermoderne på Kalnes. Men det kan svært mange østfoldinger glemme. Kalnes blir i hovedsak et akuttsykehus, det er der man føder, det er dit man fraktes i ambulanse. Hverdagssykehuset vårt ligger i Moss. Ikke så fjernet, men ganske utilgjengelig for mange.

Hvert år skal 230.000 pasientbehandlinger skje der. I Indre Østfold bor mellom 20 og 25 prosent av fylkets innbyggere. Det betyr at årlig foretar sykehuset i Moss 40.000–50.000 behandlinger av pasienter fra vårt distrikt, eller nær 200 i uka, 50–60 per dag. Hvordan skal disse komme seg dit? Bor du langs Østre linje er det enklest; ta toget til Ski og så ned til Moss. Det tar under halvannen time. Bussreisende fra Skiptvet må regne med minst et par timers reise. Men når du står på busstasjonen eller jernbanestasjonen i Moss, må du ta deg videre til sykehuset flere kilometer unna. Gjerne med drosje. Ikke før i august kommer skytteltransport fra jernbanestasjonen til sykehuset. Den skal ha god helse og solid bankkort som skal til Moss.

Å ta seg med bil fra Indre Østfold til Moss er selvsagt det raskeste. Men veiene gjennom fylket er ikke og blir lite rustet opp. Mange tør ikke kjøre dem på svarte høstmorgener eller glatte vinterkvelder. Vi er sikker på at Østfold har fått et godt tilbud i Moss, en sykehusavdeling blant de mest moderne i landet. Det er bra! Men hvor var politikerne da det skulle planlegges hvordan pasientene skal ta seg raskt og smertefritt til sykehuset? Det er deres jobb å sørge for gode kommunikasjoner. Den jobben har de ikke gjort.

Artikkeltags