Framtidas mathverdag

Delikatesse ...: ... eller bakteriespreder? Arkivfoto

Delikatesse ...: ... eller bakteriespreder? Arkivfoto Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

«Vi forbrukere vil ha billigere mat. Det får vi. Men vi får også alle ulempene som følger med.»

DEL

Meninger At bakteriene blir motstandsdyktige mot antibiotika, er ikke lenger en fremtidig trussel – det er en katastrofe som skjer overalt i verden. Det mener forskerne på feltet. Denne uka ble det klart at halvparten av norsk kylling er smittet av en ny type antibiotikaresistent bakterie.

Meldingene er alarmerende, både på verdensbasis, på nasjonalt plan og lokalt. For nå blir norske forbrukere naturlig nok skeptisk til kyllingprodukter. Det kan ramme de mange Indre Østfold-produsentene, og det kan ramme distriktets største industriarbeidsplass, Nortura i Hærland. Verst er det uansett at mat smittes. Konsekvensene kjenner vi ikke ennå.

Landets helsetopper prøver å dempe panikken; det er ikke farlig å spise norsk kylling så lenge hygienereglene på kjøkkenet følges. Hygienereglene når man behandler kyllingfileten til tacoen på lørdagskvelden, er så strenge at mange neppe klarer å følge dem til enhver tid.

Antibiotikaresistente bakterier – og andre – sitter på utsiden av kjøttet. Steker man det grundig, tar man livet av dem, forklarer Mattilsynet Men før de kommer på steikepanna, hva da? Det er et viktig spørsmål i vår mathverdag.

Kylling infiseres blant annet gjennom avl og fôr. Det skjer over hele verden. Mange steder brukes antibiotika rutinemessig som et forebyggende middel som tilsettes kyllingenes – og slaktedyrs – fôr og vann. Dette er en utvikling som skjer når dyrenes velferd underordnes matindustriens produksjonskrav.

Vi forbrukere vil ha billigere mat. Det får vi. Men vi får også alle ulempene som følger med. En av dem er antibiotikaresistent kylling. Mot dette bakteppet vil landbruksministeren doble kyllingproduksjonen. Myndighetene må ta problemet på alvor, ikke bare pøse på under mottoet «mye – mer – billig». Vi ser hvor dét fører hen.

Artikkeltags