Fornuftig energitiltak

Energisparing: Blant byggene som skal gjennomgås er Spydeberg skole.

Energisparing: Blant byggene som skal gjennomgås er Spydeberg skole. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

«Vi håper de andre Indre Østfold-kommunene hiver seg rundt for å bli med på lignende prosjekter.»

DEL

Meninger I Spydeberg kommunes bygg skal strømforbruket ned med minst 41 prosent, gjerne over 50, i løpet av få år. Ikke bare sparer kommunen penger, for tiltaket skal alt i alt ikke koste noe, kommunen gjør hva enhver ansvarlig huseier bør; sjekke hvordan man kan få ned energibruket.

Det er ikke noen vi fyrer så mye for som kråkene, og jammen tenner vi stadig lyset for dem også. Spydeberg er den første kommunen i Østfold som har inngått en miljøkontrakt som ligger til grunn her. Energiforbruket går ikke ned fra i morgen, men resultatene vil vise seg raskt. Det regnes en inntjeningstid på fem til seks år.

Noe av det smarte her er at investeringene til drift av tiltakene finansieres gjennom de lavere strømutgiftene. En annen god side er at alle kommunens energisynder skal ettergås, det være seg friskluftanlegg, dårlige vinduer, dårlig isolering og ren og skjær sløsing.

Enova støtter tiltaket med 2,5 millioner kroner. Noen av de praktiske tiltakene, som å skifte vinduer som allikevel måtte ha blitt skiftet, etterisolering etc. betyr også innsparing på vedlikeholdsbudsjettet. Dessuten; mange av tiltakene kan gjennomføres av lokale håndverkere, lokale firmaer. Det gjør kommunens satsing også interessant for det lokale næringslivet.

For Spydeberg og andre kommuner som setter i gang prosjekter som dette, betyr naturlig nok det økonomiske mye. Men sett i et større perspektiv er all investering i strømreduksjon fornuftig, både ut fra klima- og miljøhensyn. Vi håper de andre Indre Østfold-kommunene hiver seg rundt for å bli med på lignende prosjekter. Uansett må de gå gjennom energiforbruket, fra å slå av lyspærer til å investere i varmepumper og etterisolering.

Artikkeltags