Fornuftig besøk

Skolepoliti: Narkosjekk på skoler virker forebyggende, som her på Askim videregående.

Skolepoliti: Narkosjekk på skoler virker forebyggende, som her på Askim videregående. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Når politiet har et utstrakt samarbeid med skolene, er det bra. Det virker som et fornuftig opplegg for å forebygge.

DEL

En av politiets viktigste oppgaver er å være til stede, rett og slett å synes i lokalmiljøet, på gata eller på skolen. Follo-politiets forebyggende avdeling har gjennom høsten flere ganger dratt på besøk på videregående skoler i Indre Østfold og Follo. Denne uka var det Askim videregående skole som fikk uanmeldt besøk av politifolk, hundefører og narkotikahunden Coppel. Politiet kommer ikke fordi man har mistanke til spesielle miljøer eller personer på skolen. Men rett og slett for å passe på at skolen er og forblir en rusfri arena.

Det er nemlig ingen selvfølge at elever kun bryr seg om å lære på skolen. Mange steder er skolen et yndet sted for å omsette narkotika. Det er jo her brukermålgruppen er. I Askim fant heldigvis politiet ikke spor av narkotiske stoffer denne onsdagen. Det betyr ikke at skolen er stoff-fri til enhver tid. Men politiets besøk betyr at de elevene dette angår, ikke kan føle seg trygge. Plutselig er Coppel og de andre fra politiet på plass igjen.

Det politifolkene ikke får noen bukt med under sine besøk, er de avtaler om kjøp og salg som inngås. Her må skolens folk selv følge med i den grad det går an. Men at politiet viser nærvær og interesse, kan også føre til at flere kvier seg for bestillinger, gjøre avtaler etc. i skoletiden. Håpet er at flere får snakke direkte med politiet, at flere skjønner alvoret. Når politiet har et utstrakt samarbeid med skolene, er det bra. Det virker som et fornuftig opplegg for å forebygge.

Vi oppfatter ikke at politiets skolebesøk er en slags overvåking eller overdreven kontroll som går på elevenes frihet løs. Besøkene skaper en gjensidig tillit mellom politiet og de aller fleste elevene. Det er også et fornuftig opplegg for å forebygge.

Artikkeltags