«Politikerne må ta valg som gir elevene, lærerne og kommunen mest mulig igjen for pengene»

MÅ VELGE: Eidsbergs lokalpolitikere må velge hvilken skolestruktur kommunen skal ha.

MÅ VELGE: Eidsbergs lokalpolitikere må velge hvilken skolestruktur kommunen skal ha.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Lokalpolitikerne i Eidsberg kvier seg for å ta en beslutning om fremtidig skolestruktur. Det er en sak som omfatter og engasjererer mangege. Vi ser det som et forsøk på å lempe ansvaret over på fellesnemnda da saken havnet der før Eidsbergs politikere hadde kommet med sitt valg. De har imidlertid fått saken i retur og må selv velge hva de mener er best, komme med sin anbefaling før saken på ny havner i fellesnemnda.

LES OGSÅ: Grendeskolenes skjebne er fortsatt uviss – ordføreren i villrede etter fellesnemndas vedtak

Grendeskolene i Eidsberg må bygges fullstendig om og utvides skal de tilfredsstille kravene til moderne undervisningslokaler. En analyse har vist at det vil koste 347 millioner å oppgradere fire grendeskolene; Kirkefjerdingen skole i Eidsberg, Hærland, Trømborg og Tenor skole på Slitu. Konsulentselskapet Agenda Kaupang har anbefalt å bygge en ny barneskole i Mysen og legge ned alle grendeskolene. I juni bestemte flertallet av politikerne i kommunestyret i Eidsberg at saken skulle settes på vent. Nå har de fått saken i retur.

LES OGSÅ: Arkitekt: – Billigere å pusse opp grendeskolene enn å bygge ny skole i Mysen 

Det ligger i dagen at skolestruktur kommer på dagsorden når en ny kommune blir etablert. Gamle grenser viskes bort og det er rimelig logisk at flere av dagens kommuner kan samarbeide om skoleprosjekt. Det er korte avstander mellom kommunesentrene og enda kortere avstand mellom store boligområder i enkelte kommuner.

LES OGSÅ: Tok opp nedleggelser av skoler i fellesnemnda: – Grendeskoler i Eidsberg er dynamitt!

Det er også opplagt at en struktur som den Eidsberg har med fire små grendeskoler ikke er god utnyttelse av verken menneskelige ressurser (les: lærere) eller penger. Politikerne må ta beslutninger som gir elevene, lærerne og Eidsberg kommune og den nye storkommunen, mest mulig igjen for pengene. Det er rimelig åpenbart at dagens struktur ikke er den beste. Nå må Eidsbergs lokalpolitikere ta et valg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken