Gå til sidens hovedinnhold

Czwartek har plukket ut sitt lokale drømmelag: – En veldig vanskelig øvelse

Pål André Czwartek spilte fotball på toppnivå for Fredrikstad Fotballklubb. I løpet av karrieren spilte han med store navn som Raio Piiroja, Raymond Kvisvik og Tarik Elyounoussi, likevel utfordret Smaalenenes Avis askimingen til å sette opp et drømmelag bestående av spillere han har spilt med i Indre Østfold.

– Jeg har hatt gleden av spille med og mot mange gode fotballspillere i indre Østfold. Jeg debuterte på a-laget i AFK i det gyllende året 1991, 16 år ung. Motstander var Tune IL og resultatet ble 1–1. Det paradoksale i det er at jeg i dag bruker store deler av min fritid i nettopp denne klubben, som trener for jenter født 2008 og 2009, forteller Czwartek.

Da Czwartek debuterte på Askims A-lag visste han ifølge seg selv ikke at fotballen ville bli en så stor del av livet.

– Drømmene var der, men hva det ville kreve og hvordan man skulle nå de vår noe diffust og uklart. En av mine klareste drømmer fra min oppveksten var drømmen om å spille cupfinale på en fullsatt Ullevaal. Det er noe helt spesielt med cupfinaler i Norge. Stemningen, trykket, forventningene, nerven og atmosfæren, sier han.

Czwartek spilte fra start da FFK slo Sandefjord i cupfinalen i 2006.

Savner samholdet

–Fra mine første spark på ballen har jeg vært velsignet med gode trenere og ikke minst oppmenn. Alle har vært med på å forme meg både som fotballspiller og menneske. Faktisk langt mer enn hva de er klar over selv og hva jeg har klart å formidle til de, den dag i dag. Sportslig var det både oppturer og nedturer, opprykk og nedrykk, men du verden for noen minner, opplevelser og erfaringer det ble, sier han.

– Jeg kan fortsatt høre lyden av skruknottene mot betonggulvet på vei ut til kamp på stadion. Lukten av vått gress som hadde festet seg i knottene under skoene etter kamp. Følelsene av å vinne, og skuffelsen av å tape sammen med mennesker som betyr mye for deg. Samholdet, fortsetter han.

(Saken fortsetter under bildet)

Vanskelig øvelse

Det å komponerer mitt drømmelag er en utrolig vanskelig øvelse, om ikke umulig, men jeg gjør et forsøk. Mange spillere har vært inn og ut av laget under denne øvelsen. Spillere som Espen Arild Christiansen, Rune og Idar Melleby, Bergendahl-brødrene, Giltvedt-brødrene med fler.

Når jeg har valgt ut mitt lag har jeg ikke bare lagt til grunn de fotballfaglige kunnskapene, men også de menneskelige egenskapene. Og ikke minst den enkeltes evne til å bidra i en gruppe og i et team. Jeg har kun tatt med spillere som jeg spilte sammen med på seniornivå fra 1991–1995.

Czwarteks drømmelag

Laget består kun av spillere Czwartek spilte med på seniornivå fra 1991 til 1995. Laget er satt opp i en 3-5-2 formasjon.

Keeper: Tommy Johansen

– Har vært og er fortsatt en klippe i fotballen i distriktet. Reaksjonsevne som en tiger. Millimeter presise utspark. En bauta i AFK i flere tiår. Hans evner med beina, som keeper, var forut for sin tid. Tommy var flink til å veilede oss yngre.

Forsvar: Petter Strøm

– Lagspiller av rang. Kompromissløs i duellene. Rolig både på og utenfor banen. En spille som hadde kvaliteter til å spille høyere opp i divisjon systemet, men som dessverre ikke fikk, eller tok, muligheten.

Forsvar: Terje Garseg

– Kompenserte sin manglende hurtighet med sin fantastiske evne til å lese spillet. Ga alltid 100 prosent på trening og i kamp, og på utestedene i Askim etter kamp. Stor bidragsyter sosialt.

Forsvar: Kjetil Bjerkland

– Hadde sin topp i Trøgstad Båstad, men var også innom AFK. En mann det er lett å bli glad i. Ingen ekstreme ferdigheter, men heller ingen store svakheter. En spiller som til de grader setter laget foran seg selv.

Midtbane: Brede Hagen

– Uromoment. Hadde ikke styrken med ballen i beina, men var lettbeint og forholdsvis rask. Flink til å time løp. Bra løpskapasitet, av en eller annen genetisk grunn.

Midtbane: Bjørnar Lintho

– Enorm løpskapasitet. Oppofrende spillestil. Ikke tekniske begavet, men høy arbeidsmoral og en spiller du ville ha med ut i krigen.

Midtbane: Geir Daleng

– Få spillere jeg har spilt med har hatt samme tilslag på ballen som han. Slo 50–60 meters pasninger uten tilløp. Best med ballen i beina. Fikk muligheten til å spille på et høyere nivå med FFK. Men returnerte til Askim etter ett eller to år

Midtbane: Cato Nilsen

– Spilte med hjerte utenfor drakta. Ga alltid 100 prosent i kamp og på trening. Oppofrende spillestil. Blødde for drakta i hver eneste kamp. Hadde kvaliteter til å spille på et høyere nivå. Tok ikke stor plass utenfor banen, men var én å stole på i enhver sammenheng. Hel ved. En fantastisk person å spille på lag med. Dessverre fikk han ikke muligheten til å ha bedre medspillere rundt seg enn oss i Askim.

Midtbane: Torstein Bjørkvist

– Ferdighetsmessig blant de beste jeg har spilt sammen med. Teknisk begavet og fantastisk blikk for spillet. Var også en god målscorer fra sin midtbaneposisjon.

Spiss: Arne Berg

– Uredd og med målteft. Kraftfull spiss med mye energi. Fikk prøve seg på nest øverste nivå i Norge, men karrieren ble dessverre preget av mye skader.

Spiss: Lars Brekke

– Fantastisk spiller å spille sammen med og å ha som lagkamerat. God nærteknikk. Bra målteft og blikk for spillet. Stor bidragsyter på og, ikke minst, utenfor banen. Alltid glimt i øye og en morsom kommentar på lur.

Kommentarer til denne saken